Foto

Amadeus je klenotem
filmové historie

25. 3. 2015

K nejúspěšnějším snímkům světové kinematografie patří film režiséra Miloše Formana Amadeus, který byl před 30 lety, 25. března 1985, oceněn osmi prestižními Oscary. Netradiční zpracování sváru mezi geniálním skladatelem Wolfgangem Amadeem Mozartem a jeho rivalem Antoniem Salierim vyneslo filmu desítky nejrůznějších ocenění, mimo jiné i čtyři Zlaté glóby. 

Forman, který žije od roku 1968 v USA, jej natočil podle scénáře anglického dramatika Petera Shaffera, který ho vytvořil na motivy své původní divadelní hry z roku 1979. I přes počáteční odpor ze strany minulého režimu se režisérovi podařilo natočit řadu scén v tehdejším Československu. Ty klíčové vznikly v pražském Stavovském divadle, kde Mozart roku 1787 dirigoval premiéru Dona Giovanniho. 

Amadeus byl nominován na 13 Oscarů, získal jich osm včetně ceny za nejlepší film, režiséra, scénář a herce v hlavní roli (F. Murray Abraham jako Salieri). Zlatá soška patřila i Karlu Černému za výpravu a kostýmnímu výtvarníkovi Theodoru Pištěkovi. 

film
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Nevěřili byste, kolik se na tom filmu podílelo různých zajímavých lidí. Málokdo ví, že kostýmy dělali hodně Italové. Maskéři byli Němci. Kamerové služby zajišťovala parta Irů. Stavbu dekorací a spoustu dalších řemeslných prací však dokázaly naše pověstné zlaté české ruce, které také od ostatních národností sklízely neskrývaný obdiv.
Zdenka Jírová
Film to je bezesporu nádherný a Oskary si rozhodně zasloužil Mě naplňuje hrdostí ten fakt, že to dokázal český režisér, který do Ameriky emigroval. Je to velký umělec.
Soňa Prachfeldová
Skvostný film, neuvěřitelné , že už 30 let uplynulo.
Vladka Steinová
M.Forman odvedl velký kus práce za svůj život a je jedno, zda v ČR, nebo v USA. Amadeus se skutečně povedl.Jistě i pan Forman byla rád, když se po letech emigrace opět procházel Prahou.
Hana Šorejsová
Miloš Forman dokázal zachytit život nezkrotného génia J.W.Mozarta, jehož skladby žijí dodnes. Je to jeho nejhezčí film ! Viděla jsem ho premiérově v kině v roce 1985 , pak několikrát a vždy jsem byla velmi dojata.
Jiří Libánský
Amadeus, to jsou vpodstatě dva roky mého života. Hlavně během natáčení jsem nežil ničím jiným. Nezapomenutelné dojmy a hodně jsem se naučil.
Alena Tollarová
Už je to třicet let? Neztratil nic ze svého kouzla a mohu ho vidět zas a znovu.
Hana Rypáčková
Právem oceněný.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 8. týden

Tento týden si zahrajeme na školu. Vědomostní kvíz se bude týkat fyziky. Tak schválně, co všechno si ještě pamatujete ze školy?