Recitace do Českého rozhlasu
aneb Báseň za padesát korun

Recitace do Českého rozhlasu
aneb Báseň za padesát korun

22. 3. 2015

Když jsem si na i60 přečetla informaci o Dni poezie, v němž bude možno zaplatit kávu básničkou, samozřejmě se mě začala zmocňovat zvědavost. A když jsem zjistila, že se k této mezinárodní akci, jejíž snahou je navrátit do všedního života trochu poezie, přihlásila i má oblíbená kavárna Café Louvre na Národní třídě, bylo rozhodnuto, že se tam vydám. Do kavárny jsem chodila ještě do loňského roku na pravidelné konverzační schůzky s německým studentem a moc se mi stylově líbí.

Sobotní dopoledne 10 hodin a kavárna překvapivě plná. Většinou asi cizinci. My se sestrou patříme zřejmě k nejstarším návštěvníkům. Hned u vchodu oznamuji servírce, že bych ráda zaplatila za kávu básničkou. Jsem nejspíš první, kdo se o takovou akci zajímá. Okamžitě ke mně přistupuje mladá žena, stojící vedle, představuje se jako redaktorka Českého rozhlasu a žádá mě o rozhovor. Mezitím nás obsluha dovede k jedinému dosud volnému stolku až zcela vzadu. Mám s sebou na kusu papíru několik dnes ráno narychlo napsaných vlastních básniček, z nichž až na výjimku ještě žádná na portálu i60 nevyšla. Než se stačíme vzpamatovat a objednat si kávu (v nabídce je pouze presso, dvojité presso a kapučíno, má oblíbená "vídeň" nikoliv), už si ke mně přisedá redaktorka s diktafonem a bez jakéhokoliv rozmýšlení mi klade otázky, na něž ve spěchu odpovídám. Kde jsem se dověděla o této akci, zda mám ráda poezii a mohla bych uvést nějakého básníka, případně něco zarecitovat, a pak samozřejmě, jsem-li ochotna říct něco svého. Na trému nebyl naštěstí čas, a tak se mi podařilo vzpomenout si na jednu sloku z mého oblíbeného Kainarova Stříhali dohola malého chlapečka, a co se týče vlastní básně, tak tu už jsem raději přečetla. A neopomněla jsem uvést svou příslušnost k i60.

Redaktorka mizí, obsluha přináší kávu, na dva malé lístečky píšu dvě nepříliš dlouhé básničky, jimiž platím své kapučíno a Marcelino presso. Básničky všech zúčastněných prý budou zveřejněny na Facebooku Café Louvre a možná i někde uvnitř v kavárně. O osudu rozhovoru pro Český rozhlas však nic nevím, zapomněla jsem se zeptat.

Přemítám, že má jedna báseň cenu jedné tamní kávy, tedy 50 korun. A vlastně nevím, je to málo nebo moc? Vždyť poezii nejde vyčíslit v korunách a potkáváme ji nejen v básních, je ve svátečních i prostých věcech kolem nás, stačí se jen pozorně dívat a naslouchat.

 

Dodáváme, že Zuzana se dokonce dostala do zpravodajství Českého rozhlasu, kterému své verše přečetla. Zprávu Českého rozhlasu si můžete přečíst zde. A poslechnout si úryvky básní zde:

Moje poezie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Novotná
Stále sleduji facebook-stránky kavárny.Zda budou uveřejněny všechny verše přečtené v ,,onen" den.Třeba se dočkáme.
Růžena Antlová
super Zuzko !
Dagmar Králová
Když televize Barrandov dává sto korun lidem na ulici za špatné vtipy, tak proč by kavárna nemohla dávat kávu za pěknou báseň v den propagace poezie ? Navíc výrobní cena servírované kávy je daleko nižší. Kdo má rád poezii, tak si někdy koupí sbírku básní hezky svázanou v kůži. Komu poezie nic neříká, tak to pro něj není hodnota. Někdo má potřebu vyjadřovat se poeticky a uniknout trochu z reality do světa krásy. Díky za pěkný příspěvek paní Zuzano.
Olga Štolbová
Milá Zuzko, díky, že jsi.
Marie Magdalena Klosová
Děkuji za zprostředkovanou atmosféru poetické kavárny a za verše,samozřejmě.mm
Eva Mužíková
Zuzko, že umíš krásně veršovat jsem se mnohokrát přesvědčila, obdivuji Tě. Dnes mi udělala radost zprostředkovaná nahrávka ČR, kde jsem mohla slyšet Tvůj přednes naživo.. Milé.
Elena Valeriánová
Pani Zuzko, gratuluji k účasti i k básničce. Doufám, že se tato akce ujme a příští rok se třeba zapojí kavárny i mimopražské.
Alena Vávrová
Zuzko, také mne moc potěšilo, že ses této akce zúčastnila a kéž by to nezapadlo.
Hana Šorejsová
Zuzano, muselo to být hezké a gratuluji ! Café Louvre máme rádi snad všichni .
Marie Bartošová
Že mi ve vzkazu chybí čárka vidím, ale opravit jednou odeslaný komentář už bohužel nejde... To mi zde chybí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.