Jaro je tady, a to nejen podle kalendáře. Sice ještě občas studeně zafouká nebo sprchne, ale sluníčko se nedá a hřeje a hřeje, co mu síly stačí.
A těch sil mu každým dnem přibývá. Vytahuje za země všechno, co tam celou zimu spalo. Vytáhlo i mne na jarní procházku naším sídlištěm. Procházka ale moc nepotěšila. Jednotvárné, mnohdy šedé balkony, tu s nějakým haraburdím nebo s vlajícím pověšeným prádlem. Jen tu a tam se dalo tušit, že majitel myslí na jaro a připravuje truhlíky na květiny. Všichni jistě známe, jak jsme byli nadšeni kvetoucími okny našich rakouských sousedů na dovolené. Byla plná květin! A přitom stačí tak málo, aby se jim naše okna a balkóny podobaly. Jde jen o dobrý nápad, pár korun na nezbytnosti a trochu práce. Řeknu vám, jak jsem na to šla já.
Přestěhovala jsem se ze sídliště, kde můj balkón byl situován na jih, do sídliště s balkónem, obráceným na východ. Musela jsem změnit svou květinovou strategii. K bytu patří menší lodžie, kam ústí okno z koupelny se širokým parapetem. Mezi oknem a dveřmi je asi 3/4 m široká stěna. Před ni jsem postavila velký květináč a připevnila koupenou mřížku na podpěru rostlin.
Z jedné své procházky jsem si přinesla kousek divoce rostoucího "psího vína" a zasadila ho do květináče. Roste rychle a dobře se po opoře pne. V létě drobně kvete a voní, na podzim se krásně barví do červena a drobné kuličky vína zobou ptáci.
Kolem dokola balkónu jsem pověsila pevné držáky na truhlíky, které osazuji pelagóniemi. Mají výhodu, že mohou přezimovat na chodbě či na půdě a z jara se znovu po úpravě pěstují. Nemusíte kupovat nové. Na jihovýchodní stranu jsem umístila koupené "schodiště" z umělé hmoty, kam dávám truhlíky s letničkami. Je to velmi hezké. V rohu mám opět velký květináč s buksusem, může zůstat na místě přes zimu a balkón je zelený i v zimě.
Drobnosti k zahradničení a prázdné květináče ukládám do umělohmotného koše na prádlo, který jsem koupila u Vietnamců za pár korun. Může tam stát celoročně, ani nepřekáží, ani není nevzhledný.
K zábradlí mám přišroubovanou malou desku, slouží mi jako stolek na kávu. Většinou ji ale okupují mé kočičky, protože se tam rády vyhřívají na sluníčku. Vejde se i zahradní křesílko. Prádlo suším na skládacím sušáku, po použití složím a nevlaje mi tak z balkonu nic. Na parapet u okna dávám barevné květináče s letničkami. Mám balkón plný květin a přes léto jsem jako na zahradě.
Balkóny plné květin
20. 3. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Mužíková
26.6.2015 21:20
Zdeni, mrzí mne, že mi tento článek utekl... Také chválím jak jste balkon dokázala využít do každého místečka. Já muškáty, neboť nemám místo na ukládání, přenáším na podzim z balkonu na chodbu. Myslím ty velkokvěté, nepnoucí... Tam je stále zalévám, hnojím a mám z nich rostliny skoro metr vysoké, nádherně kvetoucí. Stále nemám srdce nechat je zaschnout, ořezat / odpočinout si/. Tak rostou a rostou... Tak ať Vám kytičky dělají radost...
Květoslava HOUDKOVÁ
10.5.2015 03:36
Dokud jsem žila v Praze úspěšně jsem pěstovala africké fialky (16 barev-nádhera). Po přestěhování se do Kostelce n.Lab. malér! - zde mi nešly. Tak jsem všechny rozdala a zde - s úspěchem - pěstuji trvalky Achimenes (bouloň, "Honzík") . Letos se opět - až nečekaně - zadařilo: mám přes 60 sazenic, zase doplňuji barvy. Chcete-li semena/sazenice květin za rozumné ceny, vynechte např. Starkl, Bakker apod. - napište - poradím: kurzHoudk@seznam.cz. A sami si můžete sestavit "pyramidu" : Vhodným lepidlem slepit sestavu z plastových květináčů - podložit vhodnou = větší miskou a hotovo = úspora místa!
Alena Várošová
20.4.2015 20:26
Nádhera,nádhera.Máte krásné kytičky.Líbí se mi všechny. Ta černo.bílá je krásná a ta celá černá Lucinka je jako kominíček ..Zdobí Vám Zdenko krásně rozkvetlý balkon.Bravo!
Zdenka Jírová
31.3.2015 23:44
Odpověď paní Tolarové: naštěstí máme v našem paneláku v nejhořejším patře společnou místnost s okny, kam si můžeme na zimu ukládat květiny k přezimování. Tam i s podpěrou poputuje mé psí víno.Musím k přesunu mít pomocníky, sama bych to nezvládla. Naštěstí pomůže vnučka s přítelem.
Soňa Prachfeldová
26.3.2015 08:33
Paní Zdenko, to Vám bude moc scházet, věřím, jenže co naděláte že , venku bude také plno květin :-)
Zdenka Jírová
26.3.2015 00:21
Tak si představte moje utrpení, když jsem se dozvěděla, že náš panelák dostane novou fasádu, což by bylo chválihodné, ale celé jaro a část léta nesmí na balkonech nic být, všude bude lešení. Už jsem začala své kytičky s velkými květináči stěhovat a okolo jarních sazeniček v květinářstvích chodím obloukem, abych je neviděla O to snad bude příští jaro krásnější.
Jana Slavíková
21.3.2015 00:12
Moc hezký balkon. Taky už se nemůžu dočkat, až vyletním ibišky a fuchsie, zasadím do kamenného květináče kaly, do truhlíků od semínek vypiplané petunie, rajčátka a papriky. a Ještě mi zbyde místo na lehátko, ve kterém se moc dobře čtou knížky a pije kávička (jestli se půllitráku ještě tak dá říkat).
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden
Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?
AKTUÁLNÍ ANKETA
Nakupujete vánoční dárky prostřednictvím e-shopů?
Ano, hlavně proto, že je to snadné a rychlé
Ano, hlavně kvůli výhodnějším cenám
Ano, ale jen výjimečně (např. není v blízkosti prodejna, kde bych zboží koupil(a)
Ne, hlavně proto, že zboží nevidím na vlastní oči a nemohu jej prověřit
Ne, protože nechci platit zboží kartou ani převodem