Jak správně připravit čaj?
Většina Britů to neumí...

Jak správně připravit čaj?
Většina Britů to neumí...

23. 3. 2015

Většina Britů, známých milovníků tradičního čaje, neumí správně připravit svůj oblíbený mok, protože ho nenechávají dost dlouho vylouhovat. Týká se to 80 procent šálků čaje, kterých se v zemi vypije denně zhruba 165 milionů, tvrdí vědci z londýnské univerzita UCL.

Většina konzumentů louhuje čajové sáčky či lístky dvě minuty, zatímco k plnému rozvinutí příchutí je třeba až pět minut. "Čaj se skládá z 30 000 různých látek. Je to velmi složitá věc a tyto molekuly potřebují čas, aby se projevily a vzájemně se ovlivňovaly," vysvětlil profesor Mark Miodownik.

Připustil, že se jedná o subjektivní prožitek, ale je přesvědčen, že je škoda, že se lidé připravují o chutě příliš krátkým louhováním. "Mě frustruje, že si Britové myslí, že čaj dobře znají, ale většina lidí neví, co dělá," je přesvědčený tento vědec. Čaj přitom popíjí denně 75 procent Britů.

Neexistují sice univerzální pravidla pro přípravu čaje, ale deník The Telegraph se na základě jednotlivých doporučení pokusil najít optimální postup. Tady je:

1. Na čajové sáčky či lístky se má lít čerstvě uvařená voda, která předtím dlouho nevře.
2. Ideální je použít předehřátou keramickou konvičku, ale keramické hrnky také vyhovují.
3. Případné mléko se lije do hrnku předem, ale jen když se do něj čaj nalévá z konvice. U přípravy čaje přímo v hrnku se dává mléko až nakonec.
4. Louhování má podle osobních preferencí trvat tři až pět minut.
5. Je dobré před pitím nechat čaj trochu odstát, protože jeho ideální teplota je 60 až 65 stupňů Celsia.

Tak pěkný chuťový zážitek!

čaj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Není čaj jako čaj. V Británii je dobrý třeba Pickwick a Lipton, ale prodává se i Ahmed Tea a to už je horší. Pamatuji si svou návštěvu v Gruzii, kde jsme byli na čajové plantáži a v závěru pili pravý gruzínský čaj. Od té doby mi bylo jasno, že to, co se prodává u nás, je jen smetí. A čaj se připravoval tak, že v samovaru byl extrémně silný čajový výluh a ten se pak doléval horkou vodou. Vypít dva šálky čaje mělo takřka sílu drogy. A když mi Gruzínka poslala jako dárek ve folii zabalený čaj, tak byl od celníků ze dvou třetin vykradený.
Hana Rypáčková
Taky přemýšlím, kdo ty sáčky vymyslel...Asi z hygienických důvodů.V čajovně mají v papírku slisovaný čaj a rozbalíš si to jako karamelku.To je lepší, než vymáchaný papír.
Libor Farský
Při své návštěvě u nás pohlíželi moji angličtí přátelé na sáčkovaný čaj s pohrdáním. A na ovocem ochucené čaje téměř s hrůzou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.