Rakovina, mor
posledních 200 let

Rakovina, mor
posledních 200 let

17. 3. 2015

Rakovina, nejskloňovanější nemoc posledního desetiletí. Proč je tak nebezpečná? Rakovinotvorné, karcinogenní, buňky máme každý v těle a jsou jich desetitisíce. 

Každý den se nám tvoří v těle na milóny buněk. A každá buňka si nese genetickou informaci, neboli DNA. Při vytváření nových buněk se musí DNA nakopírovat, což, jako každý proces v lidském těle, není dokonalé. Každá dvacátá buňka je chybně nakopírovaná, chyba ale nemusí být vždycky kritická. Buňka vlivem špatného kopírování může mít větší odolnost například proti chřipce. Bohužel se také může stát, že se buňka nakopíruje jako karcinogenní. 
 
Všední poškozená buňka podléhá sebedestrukci, apaptóze. Karcinogenní jsou k tomuto mechanismu však zčásti imunní, a proto se množí jako normální buňky, nádorové bujení. Některá bujení mohou být celkem neškodná (pihy, bradavice a některé exémy). Bohužel, například leukémie může postiženého lehce zahubit.

V těle jsou mechanismy, které tyto buňky dokáží odstranit. Ty se ovšem poškozují vlivem karcinogenů, například kouření. To mechanismy tlumí a buňky se odstraňují pomaleji. U každého jsou karcingonenní buňky naprosto originální, někdo může být tvrdý kuřák 50 let a nikdy rakovinu nedostane. 

V životě jsem nekouřil a myslím, že žiji i poměrně dobrým stylem (sportuji, chodím na procházky, jím zdravě). Stejně mi byl před pěti lety zjištěn nádor na jazyku. Prošel jsem si třítýdenní chemoterapií. Nesnesitelné bolesti a nevolnost, jednoduše do vás vpravují jedy. Nikomu nepřeji prožít si to na vlastní kůži.

Můj příběh rakovina
Autor: Oscar Stern
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oscar Stern
Děkuji dámy, ale myslím, že mé zotavení už dosáhlo 100%:-) Pane Libánský, taky jsem při psaní tohoto článku přemýšlel.
Hana Rypáčková
Hlavně, že jste nad nemocí zvítězil a udržujete se v radostné náladě, bez stresů.Prožívejte každý den naplno.
Lidmila Nejedlá
Pane Sterne, přeji Vám, aby kopírka Vašich buněk pracovala bezchybně , těšte se na hezké jaro, radujte se a zotavujte.
Jiří Libánský
Po přečtení tohoto článku je každý kuřák naprosto nevyvratitelně přesvědčen, že právě on je ten, který rakovinu nedostane. Mám pravdu, kuřáci?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.