Martin Dejdar hraje, baví,
moderuje i útočí na ledě

Martin Dejdar hraje, baví,
moderuje i útočí na ledě

11. 3. 2015

Dokáže zahrát stejně tak dobře rokenrolového muzikanta (film Šakalí léta) či svérázného metalového fanouška (Ozzák v sitcomu Comeback) jako válečného pilota odsouzeného komunistickým režimem (seriál Zdivočelá země). Herec exotické tváře a jižanského temperamentu Martin Dejdar, který 11. března slaví padesátiny, proslul i jako moderátor, téměř 30 let hraje divadlo v pražské Ypsilonce a tento týden ho čeká premiéra muzikálu Mýdlový princ. 

„V podstatě ani nevnímám, že mi bude padesát, přijde mi to jako blbost. Vidím se stále jako dvacetiletý, který je v Ypsilonce chvíli. Na padesátníky koukám, jako že jsou v podstatě mrtví,“ směje se herec. 

Už tři roky přitom žije s manželkou, dcerou Sárou (10) a synem Matějem (16) na Floridě. Prý odjel hlavně kvůli dětem, aby je ochránil před médii. Navíc se tam děti naučí anglicky a syn hraje hokej v americké juniorské soutěži. I Dejdarovi tento sport přirostl k srdci, když natáčel seriál Poslední sezona, v němž ztvárnil hokejistu vracejícího se z NHL. Tento seriál z roku 2006 Dejdara inspiroval i k založení týmu HC Olymp, s nímž objíždí republiku s exhibičními zápasy, jejichž výtěžek jde na dobročinné účely v místě konání. 

„Martin je superaktivní člověk,“ říká o svém kolegovi Jiří Lábus, který s Dejdarem působil od jeho začátků v pražské Ypsilonce. Kromě hraní, moderování, dabování (třeba Barta Simpsona z oblíbeného animovaného seriálu) se Dejdar věnuje řadě dobročinných aktivit, například pomáhal při vzniku Mama klubu v Chrudimi, podporuje pěstounské rodiny či docházel na dětskou onkologii do nemocnice v pražském Motole.

Skvělý Učitel tance

Dejdar se narodil 11. března 1965 ve Vysokém Mýtě. Lásku k divadlu zřejmě zdědil po prarodičích (babička hrála jako ochotnice a děda byl divadelní režisér). Na zkoušky na pražskou DAMU ho pomohl připravit herec Oldřich Kaiser, který tehdy navštěvoval Dejdarovu rodinu. Už během studií působil Dejdar v avantgardní divadelní skupině Pražské pětky Mimosa a v roce 1987 nastoupil do pražské Ypsilonky, kde hraje dodnes.

„Na školu mě připravoval Olda, v závěru s Jirkou Lábusem. Pak jsem je čtyři roky neviděl, ale když začal ve čtvrtém ročníku 'boj o chleba', zkusil jsem to v Ypsilonce a Jan Schmid mě přijal. Nejprve na hostovačku, ke které nedošlo, a pak už jsem naskočil do inscenace Vosková figura,“ vzpomíná Dejdar na své začátky na této scéně, která "padesátku" oslavila už loni. V současnosti účinkuje v inscenacích Praha stověžatá, Svatá rodina, Rusalka nejen podle Dvořáka, Faust a Markétka, Pánská šatna, Škaredá středa a Vdovou proti své vůli.

Ve filmu debutoval v roce 1985 v povídkovém snímku Zelená léta o osudech vojáků. Výrazněji na sebe upozornil v roce 1987 ve filmu režiséra Karla Smyczka Proč? o agresivitě a stádnosti některých fotbalových fanoušků. Poté účinkoval v řadě, zejména televizních, filmů, zahrál si i v komedii Slunce, seno, erotika, nebo v dramatu Tichá bolest. 

První hlavní roli ve filmu – svérázného milovníka rokenrolu – mu nabídl Jan Hřebejk v muzikálu Šakalí léta, který byl v roce 1994 oceněn několika Českými lvy. Dejdar tuto cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli dostal za film Učitel tance Jaromila Jireše (1994), slavnostní předávání Českých lvů v březnu 1996 Dejdar i moderoval. Příznivé recenze si vysloužil i titulní úlohou ve snímku Amerika režiséra Vladimíra Michálka. 

Na zlo se nezapomíná

Divácky velmi populární je stále dobrodružný seriál České televize Zdivočelá země, jenž přibližuje dramatická období Československa v letech 1945 až 1990 na osudech západního letce odsouzeného komunistickým režimem. Podplukovníka Antonína Maděru v seriálu, jehož se natočily čtyři série (první v roce 1997, poslední v roce 2012), úspěšně ztvárnil Dejdar, který tak v roli "zestárl" o dvě generace. 

„Podobné příběhy je zapotřebí neustále připomínat, protože lidé zapomínají, především ty špatné věci. Postupem času si je navíc přetvářejí na dobré. Proto je nutné stále opakovat pravdu: že minulý režim nebyl dobrý, ani horší, ale děsivý,“ zdůrazňuje herec.  

V devadesátých letech uváděl Dejdar, dnes několikanásobný vítěz ankety TýTý, i několik televizních show, například Šance, Ptákoviny či Na vlastní nebezpečí. Koncem 90. let spoluzakládal produkční společnost M. D. M, z jejíž dílny vyšel v roce 1999 experimentální snímek Eliška má ráda divočinu a film Panství s hvězdným obsazením (Peter O'Toole), kvůli němuž se ale firma velmi zadlužila a skončila v konkurzu. 

Těžké časy ale už Dejdar překonal. Loni na podzim natočil pro televizi první díl seriálu o Spojených státech amerických. Mělo by vzniknout deset hraných dokumentů a sám je v nich průvodcem. „Mým cílem je divákům říci, aby se do Ameriky nebáli, i když tam nikdy nebyli a navíc třeba neumí anglicky. Prakticky na každém kroku se tam s nějakým Čechem potkají. A navíc je ta země vůči cizincům vstřícná,“ dodává k projektu nazvanému Státy Států.

herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%