Znáte své léky? Poradna již
odhalila závažné interakce

Znáte své léky? Poradna již
odhalila závažné interakce

3. 3. 2015

Za dobu svého fungování od června 2014 pomohla a poradila internetová poradna Znám své léky 19 680 pacientům. Poradnu Znám své léky v České republice provozuje Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) ve spolupráci se společností Infopharm.

„Poradnou Znám své léky se nám podařilo otevřít téma lékových interakcí a duplicit u široké veřejnosti. Pacienti jsou aktivní a odpovědní za vlastní léčbu. Poradna odhalila v 10 % položených dotazů závažné lékové interakce a v 10 % případů byly odhalené duplicity léků,“ uvedl výkonný ředitel AIFP Mgr. Jakub Dvořáček.

Lékové interakce

Z celkového počtu 19 680 položených dotazů, 10 % obsahovalo závažnou interakci. Lékové interakce, mohou:

  • zvyšovat výdaje ve zdravotnictví,
  • vést ke komplikacím a neúčinnosti léčby,
  • zvýraznit některé nežádoucí účinky léků,
  • rušit účinek léků.

Nejvíc interakcí bylo zjištěno v oblasti onemocnění kardiovaskulárního systému. Z celkového počtu 6 123 interakcí bylo 39 interakcí stupně 6, tzn. život ohrožující.

Klasifikace rizik současného podávání dvou léků:

  • 0 - k lékové interakci nedochází,
  • 1 - nezávažná,
  • 2 - málo závažná,
  • 3 - středně závažná, u malé části pacientů může být zapotřebí změnit dávkování, je vhodné sledovat určité laboratorní testy, příznaky,
  • 4 - závažná interakce, u většiny pacientů je zapotřebí změnit dávkování, je vhodné sledovat určité laboratorní testy, příznaky,
  • 5 - velmi závažná léková interakce, podání obou léků je většinou vhodné se vyvarovat,
  • 6 - kontraindikace ohrožující život.

Lékové duplicity

„Předepisování léčiv se stejnými účinky může zvyšovat riziko nesprávného užívání léků a celkově vede k vyšším nákladům na celý zdravotní systém,“ řekl k lékovým duplicitám Jakub Dvořáček.

Znám své léky

Online poradna Znám své léky byla odstartována počátkem června 2014 na www.znamsveleky.cz. Od začátku provozu bylo položených celkem 19 680 dotazů a další přibývají. Online poradna Znám své léky si dává za cíl zodpovědět všechny dotazy ohledně užívání léčiv, a přispět tak k lepší informovanosti české veřejnosti.

Online poradna Znám své léky pomáhá pacientům i lékařům ve správné léčbě. Cílem poradny od začátku jejího fungování bylo aktivizovat pacienty k odpovědnosti za svou léčbu. V současnosti neexistují elektronické registry pacientů, a tak se stává pacient jediným odpovědným zdrojem poskytnutých informací lékaři.

Význam sledování lékových interakcí čím dál, tím víc stoupá. Lékové interakce mají dva zásadní významy:

  • jednak je to otázka ochrany zdraví pacientů,
  • Druhá oblast se týká možných ekonomických úspor.

Elektronizaci zdravotnictví vnímáme jako jedno z možných řešení sledování lékových interakcí u pacientů“, doplňuje slova Dvořáčka poslanec a člen Výboru pro zdravotnictví PharmDr. Jiří Skalický.

léky
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pamastuji si, že jedna bývalá ministryně zdravotnictví za ČSSD říkala, že brát víc než 5 různých léků je sebevražda.Nevím jestli ti platí stále, já osobně pro jistotu neberu žádné.
Eva Balúchová
Já zatím žádné léky neužívám.Ale je výborné,že taková poradna existuje.
Jiří Libánský
Léky mívají nežádoucí účinky. Proto je třeba brát souběžně léky na potlačení těchto nežádoucích účinků. Jak se bere více léků, poruší se v těle přirozená rovnováha i samoregulace a je třeba laboratorně zjistit, co tělu chybí a pomocí různých chemických sloučenin mu to dodat. Když si toto uvědomíte, zjistíte, že např. 10 různých léků užívaných několikrát denně pro medikamentózní léčbu, (systém vyhánění čerta ďáblem) není až tak moc. Tak se vždy lékaře ptejte, co je to za lék, co způsobuje v těle a jak moc je nutný. Pokud lékaři nabídnete vlastní alternativu , snížení váhy, změnu stravy, pohyb, nekouření, mohl by s nasazením léku posečkat. třeba nakonec nebude nutný. To že lékaři jsou naučení mechanicky léky předepisovat, neznamená, že je mechanicky budeme přijímat a polykat.
Libuše Křapová
Já jsem o kontrolu taky požádala, už loni. Mám léky bez závad :-))))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...