Můj nejsilnější zážitek roku:
Jak jsem založila požár

Můj nejsilnější zážitek roku:
Jak jsem založila požár

9. 1. 2015

Mé tři děti mne bohatě obdařily a tak mám pět vnoučat a občas jsem vpasována do role hlídací babičky. Tak jsem taky loni v létě dorazila k dceři, která má děti dvě. V rychlosti při odchodu mě zaúkolovala, co můžu dětem uvařit a pak po ní zbyla jen vůně parfému v předsíni. Pěkná vůně, má dobrý vkus, určitě po mně!

Staršího vnuka jsem hlídat nemusela. Žije si svým virtuálním světem a v jednom kuse na tabletu střílí po příšerných nestvůrách v jakési „výchovné“ hře. S vnučkou jsme nejdříve oblékaly Barbíny, které se mi ani trochu nelíbí, už jen proto, že do postavy Barbie mám hóóódně daleko. Pak jsem usoudila, že je čas chystat oběd a navlékla jsem vnučce zástěrku, aby mi při vaření pomáhala. Byly naplánované kuřecí řízky. Všechny kousky jsme spolu náležitě obalily v trojobalu. Ještě přílohu! V šesti letech děvčátko ještě sice škrábat brambory neumí, ale někdy se s učením začít musí. Dostala koš brambor, škrabku a návod.

Já se pustila do smažení hromady řízečků. Na pánev jsem nalila dostatečné množství oleje a čekala na jeho ideální teplotu. Mezitím jsem se obracela ke své pomocnici, která zápasila se škrabkou a zatím vítězila škrabka.  Ukazovala jsem už popáté trpělivě, jak nástroj držet a společnými silami jsme se blížily už k třetímu oškrábanému brambůrku. Olej dávno dosáhl potřebné teploty a protože jsem do něj řízky nevložila, rozhodl se dát o sobě vědět.

Ucítila jsem divný zápach. Otočila jsem se, sporák hořel! A hořící olej náležitě provoněl celý byt, dceřin parfémový odér byl ten tam. Ruce chtěly hasit vodou, ale rozum velel, neblbni, takový oheň se hasí práškovým hasícím přístrojem. Kde ho vzít? Další možnosti hašení požáru? Zamezit přístupu kyslíku... deka... vyplouvaly na povrch informace snad ještě z hodin branné výchovy na základní škole. Vběhla jsem do obýváku a popadla deku, kterou jsem mrskla na pochodeň v kuchyni. Plameny opravdu zmizely, ale protože jsem ještě stále nevypnula plyn, deka se během okamžiku proměnila ve velký černý škvarek připečený na pánev a sporák. Konečně jsem otočila knoflíkem. Toho smradu a poletujících černým sazí v kuchyni!

Srdce mi tlouklo, po zádech stékal smrtící pot. Ale dostavila se i úleva. Hurá, nepotřebovali jsme hasiče. Holčička byla tak zabraná do práce s brambory, že si skoro ničeho nevšimla. Namazala jsem dětem chleba, aby neumřely hlady a začala uklízet. Šlo to opravdu těžko. Trvalo mi to víc jak  dvě hodiny.  A smrad přetrvával. Rozestavěla jsem po kuchyni mističky s octem. Vyhodila jsem do popelnice přiškvařenou pánev, zašla do obchodu a koupila novou. Zavolala synovi, aby přivezl tu stejnou deku, kterou jsem jim koupila před  rokem.

A když se mladí v noci vrátili a zavětřili, jen tak mimochodem jsem utrousila, že to tu ještě pořád smrdí ten přepálený tuk z řízků. Že jsem jim málem zapálila byt, se dodnes nedozvěděli.  

Zážitek roku 2014
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Tak to smekám, paní Červenková, před vaší pohotovostí. Jak rychle jste dokázala reagovat na tu kalamitu.
Jaroslava Handlová
Helenko, nezáviděníhodná situace, kterou jsi zvládla i popsala bravurně Až dosud jsem netušila, že to špatné ovzduší kolem Bohumína máš na svědomí Ty?! (Snad to s humorem přijmou i ostatní?)
Helenka Vambleki
Ona si toho ani moc nevšímala :) :) :) Když vezmeme její výšku pohledu, že sedí na nízké stoličce a vidí tak maximálně na troubu, tak ji moje "upalování čarodejnic" trochu uniklo. A taky - já byla kupodivu úplně ticho. Nevřískala jsem, neskákala po kuchyni jak apač a jen tiše trpěla. Řekni dítěti, aby rodičům nic neřeklo a v tu chvíli se mu to zapíše na harddisk na celý život :) :) :)
Libuše Křapová
Ještě že to tak dobře dopadlo. To jste ale musela být rozklepaná, že? A jak Jana Š a Eva napsaly,zasmála jsem se, ale absolutně nezávidím.
Hana Rypáčková
V patře pod námi asi před deseti lety dívenka zapálila adventní věnec, co vyráběla ve škole. Chytl od něj ubrus a záclony.Ona sice zavolal hasiče a byli tam včas, ale celý dům smrděl půl roku. To jsi tedy zvládla skvěle a ani vnučka nic neprozradila?
Eva Mužíková
Helenko, pobavila jste mne svým nenapodobitelným smyslem pro humor. Ráda jsem si Váš příspěvek přečetla a také kroutím hlavou nad tím, jak se vám podařilo tu kalamitu zamaskovat.
Zuzana Pivcová
Helenko, kdyby ses tu se svým inteligentním humorem zjevila častěji, hned bych si spravila náladu, která je tu někdy trochu v koutku.
Soňa Prachfeldová
Heli, dej se k dobrovolným hasičům, alespoň je nasměruješ k Vám, až zas budeš smažit. A ještě je pobavíš a zvolí Tě starostou hasičů ! Víš jaká bys byla frajerka v hasičském?
Jana Šenbergerová
Heli, tys mě pobavila, i když na uvedené události není nic k smíchu. Osobně bych to nazvala Jak jsem uhasila požár. Zdá se mi to chvályhodné, zatímco zakládání požárů spíš trestuhodné. :-))) Hlavně že se nikomu nic nestalo. Jen nechápu, jak se ti to povedlo ututlat. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...