Ledové hrátky aneb 
Ornitolog amatér

Ledové hrátky aneb
Ornitolog amatér

7. 1. 2015

První tenoučká krusta ledu, právě taková, aby unesla několik desítek kachen stojících v jedné řadě na křehkém přechodu vody ze skupenství pevného do skupenství kapalného, umožnila nevídanou podívanou.

Právě probíhala plavecká soutěž opeřených otužilců v disciplíně „zanořených plováků“ na 30 metrů. Několik kachen plavalo za sebou, ze startu u plošiny půjčovny lodiček do mně neznámého cíle. Nikdo z přihlížejících je nevyrušil, nepřidal se (ani já ne), jen jsme společně sledovali, kdo doplave první. Do cíle dopluli disciplinovaně ve stejném pořadí v jakém byli při startu, vystoupili na břeh, a dlouho intenzivně promazávali a načechrávali zevnějšek.

Podívaná mě vrátila o tři roky zpět. V únoru byly neobvykle tuhé mrazy a na rybníku jen malá nezamrzlá plocha, díky péči tamního rybářského spolku v místech, kde návštěvníci zahrady pravidelně krmili. Tehdy stály kachny v kruhu ve dvou řadách za sebou a trpělivě čekali na pamlsky. Jen jsem se přiblížila k zábradlí a vylovila z tašky první porci nakrájené housky, ozvalo se hlasité zakvákání a první řada ptáků naskákala do vody a úprkem spěchala ke zdroji potravy, aby alespoň část sebrala hbitým hladovým rybám.

„Asi mám příliš bujnou fantazii,“ pomyslela jsem si, ale když přišel další milovník vodního ptactva s nacpanou igelitkou a začal házet krmení do vody, ozval se opět hlasitý povel „velitele“, a vypluli hladoví čekatelé z první pozice. Vytvořila jsem si teorii, že jim asi genetický instinkt velel praktikovat „systém“ přežití v krutých mrazech s nedostatkem potravy.

Druhá řada zůstala sedět. Zaujalo mě to, protože jindy naskáčou do vody všechny hlava nehlava, a perou se o každé sousto. Překvapením byl návrat první expedice, která se zařadila do řady, s výjimkou VIP členů hejna.

Bohužel, výzkum dostal povážlivou trhlinu, když s přibývajícími hostiteli vzala disciplína za své a nastala obvyklá rvačka o každý drobeček.

Můj příběh příroda ptactvo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Taky chodim pozorovat a přikrmovat různou havěť, mám mezi svými svěřenci i kachny. Radse na ně dívám, jsou krásné.
Zdenka Jírová
To je moc hezké, nakouknout trochu do soukromí ptáků nebo zvířat. Také to ráda dělám. Mnohdy je to velmi zajímavé.
Dana Kolářová
Milá vzpomínka.
Zuzana Pivcová
Pěkně napsáno a zajímavě vypozorováno. něco takového jsem překvapivě zjistila i u koček, že divoký a žravý Čert dá najednou přednost nemocné Naděnce, která potřebuje víc jíst, a nechá se od ní bez protestu odstrčit.
Marie Novotná
Pohádkově napsané ,,ornitologickou amatérkou".Také je ráda sleduji.Hezky se to čte a živě si to představuji.
Eva Mužíková
JANI, U NÁS V PARKU MÁME MALÝ RYBNÍČEK, kde je i přes zimu usídlena spousta těchto kačenek. Jsou ale přežrané, kolikrát odmítají chleba, houskou nepohrdnou. Chodí je tam krmit spousta rodičů s dětmi, pejskaři a zaměstnanci Tech. služeb... ale je to dobře, raději překrmit, nežli nekrmit... Krásná fotka i vylíčení zážitku...
Libuše Křapová
Jano, hezké. Taková disciplína. Jejich šéf měl autoritu, pokud mu ji (samozřejmě jako vždycky), lidé nezničili :-))
Marie Magdalena Klosová
To je moc milé vyprávění.Taková pohoda u zamrzlých vod.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...