Ota Sklenčka: nejen herec,
ale i malíř a vášnivý rybář

Ota Sklenčka: nejen herec,
ale i malíř a vášnivý rybář

19. 12. 2014

Herec Ota Sklenčka, který se narodil před pětaadevadesáti lety 19. prosince 1919 v Hradci Králové, prošel během kariéry řadou divadel a na kontě měl desítky filmových a televizních rolí. Původně přitom syn bankovního úředníka směřoval na přání rodičů ke kariéře lékaře, po uzavření českých vysokých škol okupačními orgány ale zamířil k divadlu. Nejprve chtěl začít studovat pražskou konzervatoř, na doporučení Zdeňka Štěpánka ale zamířil rovnou do angažmá.

Začínal v roce 1942 v Horáckém divadle v Jihlavě, kde také poznal svou budoucí manželku Ninu Popelíkovou, později prošel scénami v Liberci a Táboře. Od roku 1951 působil Sklenčka v Praze, prvních deset let strávil ve vinohradském divadle, poté hrál 14 let na jevištích Městských divadel pražských a poslední dekádu před odchodem do důchodu byl v angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého. Jako penzista pak hrál v několika přestaveních na Vinohradech.

Ač sám formální herecké vzdělání zcela postrádal, učil díky svému talentu a renomé od počátku 60. let na pražské divadelní fakultě. Mezi jeho pozornými posluchači patřili takoví "žáci" jako František Němec nebo Boris Rösner. Před kamerou ztvárnil řadu zejména vedlejších rolí, například v seriálech F. L. Věk (1970), Muž na radnici (1976) a Sanitka (1984) či filmech Obžalovaný (1964), Petrolejové lampy (1971) nebo Helimadoe (1992).

Nejen herectví bylo posláním pana Sklenčky. V soukromí byl také velmi slušným malířem a hlavně nadšeným a úspěšným sportovním rybářem.

Ota Sklenička, který často pracoval i v rozhlase, zemřel v říjnu 1993 na své chalupě u Prahy.

herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
Ano, p. Zuzko, p.Šejbalová zde byla již velmi těžce nemocná, zemřela r. 1981 a říkalo se, že roli natočila s vypětím všech sil.Také postupující nemoc na ní byla již hodně vidět.
Hana Rypáčková
Nezralé maliny - Šána-to je moje srdeční záležitost.
Zuzana Pivcová
Tu inscenaci jsem také měla nesmírně ráda, jednotlivé postavy abiturientů byly vytvořeny i ztvárněny dokonale. Vzpomínám i na tehdy už těžce nemocnou paní Šejbalovou v roli spolužačky na srazu.
Vladka Steinová
Doplňuji ještě, že ten čtvrtý abiturient v "Nezralých malinách" byl p. M.Nedbal a TV film vznikl v r. 1980.
Vladka Steinová
Děkuji redakci za připomenutí výročí narození herce p.O.Sklenčky.Všechna jubilea se prostě nedají uhlídat a v tomto roce jich bylo požehnaně. V tomto směru patří redakci veliký dík za to, že nás pravidelně informuje. Nejvíce se mi tento vynikající herec líbil v krásnémTV filmu J.Hubače "Nezralé maliny", kde po boku F. Filipovského, L.Peška a dalších herců vytvořil nezapomenutelnou roli. Údajně p. J.Hubač napsal scnénář "na tělo" pro čtveřici herců, kteří již v té době byli dost nemocní. Jedním z nich byl právě p.O.Sklenčka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%