Infrasauna: váš domácí lékař

Infrasauna: váš domácí lékař

25. 11. 2014

 

Moderní infrasauna je domácí lékař. Její blahodárné účinky infračerveného tepla na lidský organismus, zdraví i psychiku jsou už popsány v řadě knih. Oproti klasickým saunám navíc mají infrasauny řadu dalších předností – cenu, provozní náklady a i celkově lepší terapeutické a šetrnější účinky na organismus. Navíc obrovskou výhodou infrasaun je to, že je můžete bez problémů umístit kamkoli do interiéru domu nebo bytu.

Infrasauna je stavebnicový systém, který ve dvou lidech bez problémů smontujete za půlhodinku. Pro samotný provoz infrasauny potřebujete jen běžnou zásuvku 230 V.

Klasickou saunu nebo infrasaunu?

Není tedy překvapením, že infrasauny na našem českém trhu doslova válcují klasické sauny a stávají se součástí vybavení nejenom rodinných domů, ale i bytů a rekreačních objektů. Infrasauny totiž těží z mnoha svých výhod a předností. Vedle ceny (dnes infrasaunu na trhu lze koupit i za méně než 17 tisíc korun) je zde i zdravotní hledisko. Pobyt v infrasauně zatěžuje lidský organismus daleko méně, než pobyt v klasické finské sauně. Proto infrasaunu mohou aktivně používat i starší lidé a všichni ti, kteří klasickou saunu nemohou ze zdravotních důvodů užívat. Infrasauna vyzařuje pouze zdraví prospěšné sluneční záření a naopak vylučuje to negativní. Infrasauna zajistí pomalý ohřev organismu a to je zdraví velmi prospěšné.

A jsou zde i provozní náklady – ty opět zcela jednoznačně favorizují infrasauny. Jeden saunovací cyklus totiž stojí uživatele infrasaun méně než kolik zaplatíte za využívání klasické sauny.

Jedlovec nebo cedr?

Nejčastějšímu typy infrasaun na našem trhu jsou infrasauny pro 2 osoby. Klasické jsou pro jednu i tři osoby. Tyto klasické infrasauny jsou nejčastěji vyrobené z Jedlovce kanadského (alias hemlock nebo také tsuga). Toto dřevo se na výrobu infrasaun používá z toho důvodu, že neobsahuje pryskyřici a nevydává tedy žádnou vůni. Jedlovec vyniká pevností a krásným vzorováním. Pro ty, kteří naopak chtějí při pobytu v infrasauně cítit vůni dřeva, je ideální volbou cedr. Cedrové dřevo je oproti jedlovci plné esenciálního oleje, který materiálu propůjčuje velice líbivou vůni. Cedrové dřevo je prakticky bez suků, vypadá velmi celistvě a má také vynikající tepelně izolační vlastnosti.

Keramické či karbonové topidlo?

Infrasauny využívají tří druhů topidel – keramických, světelných keramických (tzv. red-light) a karbonových. Všechna tato topidla udivují svou dlouho životností. Při standardním využívání infrasauny (tedy 3 týdně po 30 až 40 minutách) vám keramické typy topidel vydrží až 60 let a karbonová dokonce až 90 let.

Dnešní moderní infrasauny mohou mít, pro větší komfort uživatelů, nadstandardní vybavení jakou jsou vnější i vnitřní dotykový ovládací panel, ionizátor, vnitřní i vnější osvětlení, poličku na knihy, časopisy nebo nápoje, věšák na ručníky, opěrky zad, anatomické lavice, rádio/ MP3 s dálkovým ovládáním, možnost změny barev vnitřního osvětlení, atd.

 

Zeptali jsme se odborníka

Zeptali jsme se odborníka na infrasauny jak náročná je údržba a kde všude v domě můžeme infrasaunu umístit. Na otázky nám odpověděl pan Jakub Nováček ze společnosti Mountfield.

Jak náročná je údržba infrasaun a kolik nás infrasaunování bude stát?

Údržba není náročná a většinou stačí v infrasauně dodržovat základní hygienická pravidla a pro údržbu používat prostředky, které jsou k tomu určené. Především se jedná o produkty na čištění dřevěných ploch a na impregnaci dřeva. S jejich výběrem by měl zájemci vždy poradit prodejce. Náročnost na provoz infrasauny je minimální a náklady na jedno infrasaunování jsou v řádu jednotek korun, tedy cca 5 korun za hodinu využívání infrasauny.

Kam infrasauny v domě nebo i bytě umístit?

Infrasauny jsou určeny pro umístění v jakémkoli temperovaném interiéru (ložnice, domácí fitness, zimní zahrada, koupelna, předsíň). Výhodou infrasauny je, že k jejímu provozu není třeba žádné speciální odvětrávání. Infrasauna totiž nevytváří páru ani vysokou teplotu. Stačí přirozená cirkulace vzduchu v interiéru.

Prokazatelné účinky infrasaun

Vlivem moderní doby a uspěchaného života v dnešním světě často zapomínáme na to nejdůležitější – naše zdraví Pro naše tělo je nezbytná regenerace a během relaxace a odpočinku v sauně je mu umožněna komplexní revitalizace. Saunování v infrasaunách nám přináší blahodárný pocit pohody, pročištěni organismu, zvýšeni obranyschopnosti, prokrveni celého těla a uvolněni svalstva.

- Za 30 minut v sauně spálíte až 600 kcal
- Čištěni pleti, odstranění nečistot a odumřelé kůže
- Zmírněni projevů celulitidy
- Terapeutické účinky
- Zlepšeni imunitního systému
- Přirozená detoxikace organizmu
- Pomoc při léčbě kožních onemocněni, revmatismu a artritidy
- Posílení kardiovaskulárního systému
- Relaxace a uvolněni stresu
- Saunování v infrakabině snižuje svalové napěti, mírní bolesti
- Jeden saunovací cyklus vyjde na méně než 5 Kč!


Mountfield
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%