Poznej město Fulnek

Poznej město Fulnek

5. 11. 2014

Krajská rada seniorů Moravskoslezského kraje nám nabídla účast na krajské akci Poznej město Fulnek. Z našeho klubu mělo možnost se této akce zúčastnit 10 seniorů. Byli jsme tomu velice rádi. Fulnek, dnes známý dvěma K, je  místem, kde jsme ještě nebyli.

Možná se ptáte, proč dvě K? Pro znalé je to jednoduché. Pro méně znalé ráda vysvětlím.
První K - to je přece Jan Ámos Komenský. Narodil se  28.3.1592, zemřel 15.11.1670. Byl jedním z největších myslitelů a všichni ho známe pod přízviskem Učitel národů.

Druhé K - to je česká tenistka Petra Kvitová. Narodila se v severomoravském Bílovci 8. března roku 1990. Tenisu se věnuje od čtyř let a do svých šestnácti let hrála za TJ Fulnek pod trenérským vedením otce Jiřího. Obyvatelé Fulneku jsou na obě jména velice hrdí.

Vystupujeme z autobusu na náměstí před městským úřadem. Přebírá nás příjemná mladá průvodkyně a odvádí nás z náměstí pryč. Naše kroky vedou ke starému hřbitovu, kostnici a kapli sv.Rocha. V parčíku nás zaujme barokní budova kaple  sv.Rocha. Tu nechal postavit v r.1632 Václav Bruntálský z Vrbna. Je to rotunda s přistavěným vchodem a schodištěm na kruchtu. Kaple sv.Rocha se nachází mimo centrum města, na bývalém hřbitově u kostela sv.Josefa.

Kapucínský klášter
Ten se rozkládá na vršku trošku mimo obvod města. Byl založen Janem Bruntálským z Vrbna roku 1668. Roku 1950 byl zrušen a objekt pomalu, ale jistě, chátral. Roku 2006 byl rekonstruován kostel sv.Josefa. Ten momentálně slouží ke kulturně-společenským akcím. Rekonstrukce byla financována z programu EU, Mínisterstva kultury ČR a Moravskoslezského kraje.cKlášter patří pod Muzea Novojičínska. Více než půlhodinová prohlídka s fundovanou průvodkyní byla úžasná.

Kostel Nejsvětější Trojice
Další naše kroky pak vedly do kostela Nejsvětější Trojice. Tato stavba z 18.století  je ve Fulneku  po zámku hlavní dominantou města. Je jednou z nejvýznamnějších staveb severovýchodní Moravy. Nádherné nástěnné malby J.I. Sadlera, obrazy I.V. Raaba a F.I. Leichera, nádherný a hodnotný další mobiliář, to vše jsme si v klidu mohli prohlédnout.

Skvělý průvodce kostelem, místní rodák, nás seznámil se vším, co věděl. Poté přišel do kostela mladý sympatický kněz, který dořekl vše, co nepověděl průvodce. Opravdu zajímavá a nezapomenutelná návštěva kostela. Je vidět, že obyvatelé Fulneku si svého města opravdu cení a jeho hodnoty dokážou předat i cizím návštěvníkům.

To ale nebyla poslední návštěva. Naše kroky vedly tentokrát do Památníku J.A.Komenského. Je součástí Areálu bývalého bratrského sboru ve Fulneku. Ten vznikl roku 1484. K dnešnímu dni budova prošla mnohými úpravami.  V roce 1706 byla vysvěcena kaple, která sloužila ještě v 19. století. Pak začala chátrat. Roku 1962 byl Areál vyhlášen kulturní památkou.

Roku 1992 bylo 400. výročí narození J.A. Komenského. Díky skvělé průvodkyni jsme se o Památníku, ale i životě a díle Učitele národa dozvěděli spoustu zajímavých informací i oprášili vědomosti získané před lety ve škole. Ve Fulneku prožil 3 roky (1618 –1621), o kterých údajně prohlásil, že to byly nejkrásnější roky jeho života. Tady vzniklo dílo „Listové do nebe“ a začaly se otvírat školy, které vzdělávaly mládež. Poděkovali jsme průvodkyni, prohlédli si zahradu, udělali pár nezbytných fotek a šli dál.

V Kulturním domě se setkali zástupci seniorských organizací z celého našeho kraje. Vystoupila zde  starostka města Fulneku, předseda RS ČR Zdeněk Pernes a amatérské seniorské umělecké soubory z Fulneku a Nového Jičína. Byly oceněny nejaktivnější seniorské organizace a město Havířov, město s údajně nejvřelejším vztahem k seniorům.

Díky za to, že jsem se s několika našimi seniory tohoto zajímavě prožitého zájezdu mohla zúčastnit.



naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.