Dušičky trochu jinak

Dušičky trochu jinak

30. 10. 2014

Rána začala být sychravá a nevlídná a zhusta šedé mraky a mlha neopustí náš obzor ani v odpoledních hodinách. To je neklamné znamení, že babí léto je v nenávratnu a nastal čas dušičkový.

Navštívili jsme s rodinou zdejší hřbitov, kde odpočívají naši blízcí a položili na hrob květiny a zapálili svíčky. Nutně jsem pro své poděkování komentátorům mé vernisáže Obcologie potřebovala vyfotografovat tabuli obce Mnetěš a na obloze se kupodivu objevilo sluníčko, tak jsme vyrazili.

Obec Mnetěš leží pár kroků od hory Říp a za pěkného počasí by byla škoda vrátit se hned domů. Využila jsem tedy příležitosti a nasbírala si dokumentační obrázkový materiál k tomuto příspěvku. 

Kopec Říp se vypíná ve zdejší rovinaté krajině a přestože měří jen 455 m, upoutá vaši pozornost už zdáli. Na Říp můžete vystoupit cestou z Krabčic-Rovného, cestou od Ctiněvsi nebo z Vražkova. Také jej můžete celý obejít. Dodnes se vedou dohady, v kterých místech pod Řípem je pochován Praotec Čech.

Leč toto slohové cvičení nepíšu ani tak o Řípu, i když je můžete považovat za pozvání třeba na slavnou Řipskou pouť o sv. Jiří. Nebo ... Jestlipak vás někdy napadlo, že někteří lidé mají o svátku zesnulých o jednu cestu za svými blízkými navíc? Ne? Divíte se o čem to mluvím? Pak vězte, že na úpatí památné hory Říp plápolají svíčičky na hrobech nejen o svátku zesnulých. A ne hrobech ledajakých. Nachází se tu totiž Hřbitov zvířat. Ano, čtete správně. Pojedete-li cestou z Vražkova k Řípu, po pravé straně můžete odbočit a ve svahu s krásným výhledem na České Středohoří navštívit pohřebiště psů a kočiček.

Myslím, že takových u nás mnoho není a pochovat svého zvířecího kamaráda právě v těchto místech je asi dost prestižní záležitostí. V řadách jsou tu umístěny pomníčky, ověnčené květinami a různými ozdobičkami a v době mojí návštěvy se tam střídala auta návštěvníků o sto šest. A vypadá to, že zloději sem své kroky neváží, vše tu zůstává ležet, tak jak bylo položeno. Leží tu šampioni i voříšci, cizinci. Já tento článek píšu s nadhledem alergika - a tedy nepejskaře a nekočičkáře. Ale kdokoli z vás se může v tomto dušičkovém období zamyslet a pouvažovat o tom, jestli by nechtěl zařídit svému zvířátku takovéto spočinutí. Majitel pohřebiště vám zařídí i poslední rozloučení s vaším zvířátkem.

Věřte mi, že bylo opravdu přetěžké vybrat pro vás fotografie z tohoto pietního místa. 


Dušičky Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%