Základem příjemně strávené
dovolené je správná příprava

Základem příjemně strávené
dovolené je správná příprava

3. 11. 2014

Dovolená s sebou přináší nejen odpočinek a zajímavé zážitky, ale také stres v podobě příprav. To platí pro všechny cestovatele zejména však pro starší generaci, která by se na dovolenou měla připravit opravdu důkladně. Na co vše byste neměli zapomenout?

Cestování není výsadou pouze mladých, ale také starší lidé velmi rádi cestují a poznávají nové země, jejich kulturu, historii, památky i přírodu. Věk není překážkou, ale přesto si starší lidé musí uvědomit, že se na dovolenou do zahraničí musí připravit o něco důkladněji.

Jak vybrat dovolenou pro seniory

Nejlepší dovolená začíná již jejím výběrem, ať se právě chystáte na hory nebo se chcete ohřát u moře v teplých krajích. Klíčem je stanovení finančního rozpočtu, na základě kterého si snadno vyberete odpovídající dovolenou, to znamená lokalitu, její délku i náplň. Pamatujte, že vždy je lepší si vybrat takovou dovolenou, která odpovídá vašim finančním možnostem, a na níž nebudete nuceni hledět na každou utracenou korunu.

S výběrem konkrétní dovolené vám pomůže internet, kde si snadno zjistíte veškeré informace o zemi, kterou byste chtěli navštívit. Dozvíte se, jaké památky stojí za vidění, jaké zvyky je v dané zemi vhodné dodržovat či jaké speciality byste rozhodně měli ochutnat.

Následuje cesta do cestovní kanceláře, která pomůže vaši vysněnou cestu uskutečnit. Kancelář si vybírejte obezřetně a dejte na doporučení svých přátel či rodiny. Kvalitní cestovka vám poskytne všechny potřebné informace nutné pro pohodové cestování. Řada cestovních kanceláří má ve své nabídce také cestovní programy přímo pro seniory. Ty mívají nejen speciálně upravenou náplň, ale také bývají cenově zvýhodněné.

Na co byste neměli zapomenout

Příprava na dovolenou je základ a to zejména tehdy, cestujete-li do zahraničí. Vyšší věk má svá rizika, která není dobré podceňovat. V první řadě byste měli navštívit svého praktického lékaře (případně odborného v závislosti na aktuálním zdravotním stavu) a konzultovat s ním plánovanou cestu. Lékař vás prohlédne a cestu buď doporučí, nebo nikoliv. V každém případě byste jeho rady měli respektovat a výběr dovolené jim přizpůsobit.

Balení na dovolenou je zpravidla hektické a mnoho z nás zapomene nejméně na jednu podstatnou věc. To by se však stávat nemělo a dobrým pomocníkem bývá písemný seznam. Podle toho, jak věci balíte, tak si je jednoduše odškrtnete ze seznamu. Nejdůležitější jsou léky a cestovní doklady. Ty raději zkontrolujte nejméně dvakrát. Zapomenout kartáček na zuby není stejný problém, jako když si zapomenete vzít svůj každodenní lék. Pamatujte na to.

K základním cestovním dokladům patří občanský průkaz (země Evropské unie) nebo cestovní pas (země nepatřící do Evropské unie). Důležitý je také řidičský průkaz, pokud plánujete cestovat autem. V případě, že cestujete vlastním autem, nezapomeňte si zkontrolovat platné povinné ručení. Levné povinné ručení si sjednáte on-line například na ePojisteni.cz.

Cestovní pojištění je důležité

Zdraví ve starším věku je mnohem choulostivější a lékařská péče v zahraničí může být komplikovaná. A právě proto v žádném případě necestujte bez sjednaného cestovního pojištění, které Vám poskytne odpovídající finanční zajištění pro případy nemocí a úrazů. Senioři daleko více trpí klimatickými podmínkami a dlouhým cestováním, které může být příčinou náhlého kolapsu, srdečního selhání, infarktu či cévní příhody.

Ne všechny pojišťovny však seniory kolem sedmdesáti a více let pojišťují. Proto si pečlivě vyberte pojišťovnu, která poskytuje cestovní pojištění pro seniory, a vždy si pečlivě přečtěte smluvní podmínky ještě před tím, než pojištění uzavřete. Pomohou vám takzvané on-line srovnávače (ePojisteni.cz), které vám během chvilky porovnají více nabídek najednou. Cestovní pojištění lze uzavřít on-line i na pobočce. K jeho vyřízení postačí údaje z občanského průkazu (jméno, příjmení a rodné číslo). Uvést také budete muset místo dovolené, typ cesty (turistická, sportovní, atd.) a její termín.

Šťastnou cestu!

dovolená pojištění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...