Tip pro sendvičovou generaci:
péči o blízké započtěte k penzi

Tip pro sendvičovou generaci:
péči o blízké započtěte k penzi

27. 10. 2014

Lidé ve věku mezi 45–65 lety jsou čím dál častěji doslova „obloženi“ dvěma závazky. Musí zvládnout péči o své stále ještě ne zcela samostatné děti a zároveň zaopatřit své stárnoucí rodiče nebo prarodiče. Toto časově náročné období jde velmi těžko skloubit s pracovním úvazkem. Proto příslušníci takzvané „sendvičové generace“ často stojí před otázkou, zda opustí zaměstnání, aby se mohli dlouhodobě věnovat svým blízkým. Může se péče o blízké započítat do důchodu?

Co přesně praví zákon

Rozhodování by těmto lidem mohl ulehčit zákon o důchodovém pojištění, který na takové situace myslí a řeší je. Zákon totiž vymezuje náhradní doby pojištění, které se započítávají do potřebné doby pojištění pro důchod. Jde o některá období, ve kterých člověk nepracuje, není tedy výdělečně činný a neodvádí pojistné. Za náhradní doby pojištění se považují právě:

  • doba osobní péče o osobu mladší 10 let, závislou na pomoci druhé osoby v I. stupni závislosti (lehká závislost),
  • doba osobní péče o osobu jakéhokoliv věku, která je závislá na pomoci druhé osoby ve II., III. nebo IV. stupni závislosti (středně těžká, těžká a úplná závislost). Započítává se doba péče o osoby blízké a od 1. 7. 2001 také o osoby žijící ve společné domácnosti,
  • před 1. 1. 2007 byla důvodem pro zápočet péče jako náhradní doby pojištění péče o osobu v různém stupni bezmocnou, po tomto datu se stupně bezmocnosti v právní úpravě transformovaly do I. (částečná bezmocnost) II. (převážná bezmocnost) nebo III. (úplná bezmocnost) stupně závislosti.

Doba péče se započítává

Doba péče se pro účely penze hodnotí jako doba pojištění, tedy obdobně jako například doba zaměstnání či doba samostatné výdělečné činnosti. Hodnotí se jak pro účely nároku na důchod, tak pro účely jeho výše.

Podmínkou je, že péče se musí týkat osoby blízké, kterými jsou v zásadě přímí rodinní příslušníci. Společnou domácnost pak tvoří fyzické osoby, které spolu prokazatelně trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.

Dobu péče je nutné prokázat těmito doklady:

  • doklad prokazující totožnost žadatele,
  • doklad prokazující totožnost osoby, o kterou je/bylo pečováno,
  • potvrzení krajské pobočky Úřadu práce prokazující dobu poskytování péče a stupeň závislosti nebo potvrzení o délce doby poskytování příspěvku při péči o blízkou osobu,
  • doklad prokazující příbuzenský vztah žadatele k osobě, o kterou je pečováno,

Návrh na vydání rozhodnutí o započítání doby péče do penze lze podat nejdříve po skončení péče nebo v době jejího trvání – pokud pečující osoba v této době podává žádost o přiznání důchodu, nejpozději však do dvou let od skončení péče. O účasti na důchodovém pojištění pak rozhoduje okresní správa sociálního zabezpečení.

 

Bližší informace o zápočtu doby péče a konzultace v konkrétní situaci poskytnou každý pracovní den pracovníci OSSZ nebo call centra pro důchodové pojištění na telefonním čísle 257 062 860.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.