Čeští vědci vyřešili
záhadu bolidu Benešov

Čeští vědci vyřešili
záhadu bolidu Benešov

14. 10. 2014

Českým astronomům se podařilo rozluštit záhadu bolidu Benešov, který byl zaznamenám před více než 20 lety. Spočítali znovu jeho dráhu v atmosféře a díky tomuto novému výpočtu se linie dopadu bolidu posunula o 330 metrů. Vědcům se poté podařilo najít čtyři malé zvětralé meteority přesně podle předpokládaného scénáře. Jsou také první na světě, kteří našli meteority tak dlouho po pozorovaném pádu bolidu.

Srážky meteoroidů (vesmírných těles) metrových velikostí se zemskou atmosférou jsou relativně vzácné, dochází k nim asi čtyřicetkrát za rok. Vyvolávají působivé jevy zvané superbolidy (světelné úkazy v ovzduší). Bolid Benešov byl zaznamenán nad územím České republiky 7. května 1991 ve 23:03:46 světového času.

Podle analýzy snímků skončil mnohonásobným pádem meteoritů (pozůstatku meteoroidu). Žádné se ale v týdnech a letech po pádu, navzdory značnému úsilí a mnoha pokusům, nenašly. Známý astronom Pavel Spurný se svými kolegy z Astronomického ústavu znovu přezkoumali v únoru 2011 všechny dostupné snímky pomocí vlastních vylepšených metod.

O českém objevu informoval významný vědecký časopis Astronomy & Astrophysics, úspěch ocenil i na titulní straně. "Světová odborná veřejnost zdůraznila, že je to skutečně mimořádný případ, který je první na světě, kdy se po tak dlouhé době podařilo najít meteority. A to díky zlepšené metodě výpočtu, kterou zdokonalili na Astronomickém ústavu," řekl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

meteority
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.