Bratislava udělí Gottovi
čestné občanství města

Bratislava udělí Gottovi
čestné občanství města

26. 9. 2014

Jeden z nejpopulárnějších českých zpěváků Karel Gott se stane čestným občanem Bratislavy. Rozhodlo o tom městské zastupitelstvo slovenské metropole, které tak učinilo u příležitosti letošního životního jubilea mnohanásobného vítěze československé ankety Zlatý slavík a její nástupkyně Český slavík. Návrh na udělení občanství ale mezi některými zastupiteli vyvolal debatu, zda má smysl Gottovi udělovat ocenění spíše politického rázu.

Gott dostane čestné občanství Bratislavy za "zásluhy o přátelství a porozumění mezi národy v oblasti československé populární hudby a prezentace nejen hlavního města společného státu, ale i současné slovenské metropole v evropském i světovém rozměru".

Udělit či neudělit? Zastuputelé města se hádali

Za návrhem udělit Gottovi čestné občanství Bratislavy stáli představitelé slovenské hudební scény a obyvatelé města. "Vycházeli z toho, že je častým hostem a návštěvníkem našeho města, že je to umělec, ke kterému jsme měli a máme i jisté citové vazby," řekl o iniciativě primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Naopak, Ftáčnikův náměstek a organizátor protikomunistických mítinků v roce 1989 Ján Budaj tvrdil, že Gott si zaslouží spíše kulturní ocenění než politické ocenění, za které Budaj označil čestné občanství. "Nezesměšňujme tento institut. Nedělejme z Karla Gotta ani z té ceny něco, co není. Nesměšujme vodu a víno tam, kde to není namístě," prohlásil Budaj, jehož v rozpravě podpořil i další zastupitel.

"Bylo by trapné, pokud by návrh neprošel," reagoval na předřečníky městský poslanec Ján Hrčka, který tvrdil, že sám původně sice nechtěl udělení čestného občanství města Gottovi podpořit, ale že si to rozmyslel. Z 27 hlasujících zastupitelů návrh nakonec podpořilo 23 poslanců.

Bratislavskou lyru vyhrál Gott už v roce 1966

Populární zpěvák, který je držitelem řady českých a zahraničních ocenění, v červenci slavil 75. narozeniny. Už v roce 1966 se Gott stal vítězem prvního ročníku československého festivalu populárních písní Bratislavská lyra s písní Mám rozprávkový dom, kterou zpíval slovensky.

Hudební vystoupení Gotta na Slovensku nejsou ojedinělá. Zpěvák v letech 2012 a 2013 uspořádal turné, během kterého v ČR a na Slovensku před dohromady více než 100.000 diváky odehrál dvě desítky koncertů. Letos na podzim chystá další sérii koncertů, kterou odstartuje vystoupením v Žilině.

Gott není prvním Čechem, kterému Bratislava udělí čestné občanství. V roce 2009 se této pocty dostalo někdejšímu československému a českému prezidentovi Václavu Havlovi.

ocenění osobnosti zpěvák
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%