Padlo další tabu: vyšla
knížka o sexu mezi seniory

Padlo další tabu: vyšla
knížka o sexu mezi seniory

24. 9. 2014

Knížek, ve kterých se píše o milování mezi lidmi vyššího věku, je pramálo. Lásku mezi seniory dosud představovaly v literatuře spíše letmé doteky. Spisovatelce Mileně Holcové nyní vyšla knížka Láska v moll. A světe zboř se, její hrdinové – senioři v ní souloží. Je to jasná ukázka trendu, který se šíří světem. Čím vyššího věku se lidé dožívají v dobré kondici, tím déle žijí aktivním sexuálním životem.

Na začátek úryvek ze zmíněné knížky, ve kterém hrdinka popisuje pocity šedesátileté vdovy, která se zamilovala do o pět let staršího muže: „Do padesáti je ženství samozřejmost. Pak to začne. Figura se z přesýpacích hodin změní v pytel brambor. Triumf gravitace. Plná ňadra splasknou v prázdné pytlíky, na bradě se zaskví první osamělé vousy. Začneš se smiřovat s tím, že nejcennější životní kapitola je uzavřená. A pak, najednou, potkáš muže, který v tobě pohřbenou ženu zase probudil. Pocit neskutečna a zároveň nevyhnutelnosti, až ti běhá mráz po zádech... Těšíš se na každou společnou hodinu a přitom máš příšernou trému a nejraději bys v poslední chvíli utekla.“

Hodí se to, nebo ne?

Čtenářky knihy se shodují, že podobné pocity má každá dáma, která se ve vyšším věku seznámí s někým, kdo se jí líbí. A každá další ví, že by takové pocity v této situaci měla. Mnohé však začínající vztah vzdají jen proto, že se obávají, že se už jaksi v jejich věku nehodí, aby se zamilovaly, natož aby měly sex. Úplně stejné pocity prožívají i muži, ti se zase pro změnu bojí že takzvaně selžou.

Ale právě dochází ke změnám, o sexu mezi seniory se píše, mluví, zkrátka přestává být tabu. „Senioři se bojí o sexu vůbec mluvit, protože se v takových případech setkávají spíše s posměšky v lepším případě s odsuzujícím mlčením,“ říká Julie Gaia Poupětová, která se nazývá sex koučka. V podstatě jde o terapeutku, která lidem pomáhá při problémech se sexem. „Intimní život seniorů je v Česku pořád ještě velké tabu. Mnozí lidé spojují milování jen s mládím, s hezkými mladými těly a u starších lidí jim připadá jako něco nepatřičného. Bohužel, starší lidé těmto předsudkům podléhají, místo toho aby proti nim bojovali,“ míní.

Knížka Mileny Holcové v tomto směru mnohým čtenářům otevře oči. Takže, další úryvek, tentokrát z pohledu mužského hrdiny, pětašedesátníka, který říká své šedesátileté lásce: „Víš, už jsem přece jen starej. Mám strach, že selžu. Hrozně tě zklamu. Na tak krásnou ženskou prostě nemám. Hrozně bych tě chtěl, ale nevím, jestli to ještě dokážu. Jsem od pasu dolů mrtvej, nemám trénink. Víš, už dlouho jsem... Nakonec se přece jen odhodlal.“

Tolik citace z knížky. Nebylo by fér psát jak to dopadlo, to se u nových knih nedělá. Pro ty hodně zvědavé snad jen: Dopadlo to dobře. Takže to může být inspirace pro lidi v podobné situaci, s podobnými pochybnostmi.

Pryč s předsudky a tabu

Ve Spojených státech jde tenhle trend porušování tabu o sexu mezi seniory až tak daleko, že se objevily plakáty, na kterých předvádějí pozice z Kámasútry seniorské páry. Žádný strach, jsou přitom oblečení. Kampaň má za cíl poněkud šokujícím způsobem bourat předsudky a přimět lidi vyššího věku, aby se nebáli zajít se poradit se sexuology či praktickými lékaři, pokud mají v intimní oblasti nějaké potíže. „Nejhorší přístup je říct si, jsem už ve věku, kdy se nedá nic dělat a tak se mě sex netýká,“ upozorňuje sexuoložka Hana Fifková. „Je to však samozřejmě vysoce individuální záležitost a každý člověk má jiné potřeby," dodává.

Jinými slovy, když na milování nemáte chuť, v pořádku. Nač se do něčeho nutit? Pakliže máte, také v pořádku. Nač se nechat omezovat hloupými předsudky, že něco už k určitému věku nepatří.

Na závěr třetí citát z knihy Láska v moll. To abychom si nemysleli, že láska ve vyšším věku je jen idylka. Hrdina pozoruje svou milou ve spánku: „Mariina tvář s věkem získala patinu, povolené rysy a víčka skrývají všechnu vitalitu. Ve dne jí oči jiskří, v noci je to jímavě lidská stárnoucí paní s nedbale obarvenými vlasy. Dokonce zlehýnka pochrupuje. Dojímá ho i dráždí. Probouzí v něm něhu i nechuť“.

láska vztahy a sex
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.