Lidé s alzheimerem bývají dost
často v ohrožení. I v obchodech!

Lidé s alzheimerem bývají dost
často v ohrožení. I v obchodech!

23. 9. 2014

Statistiky posledních let ukazují, že senioři se čím dál častěji stávají terčem těch, kdo prahnou po snadném „přivýdělku“. Podle údajů Policie ČR bylo na starších lidech jen za první pololetí letošního roku spácháno více než dva a půl tisíce trestných činů. Na vině je jak jejich důvěřivost, tak často i snížená schopnost rychlé orientace ve stresových situacích. Nejvíce jsou v tomto směru ohroženi lidé trpící Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence. V současnosti tímto onemocněním v České republice trpí přibližně 120 tisíc lidí. Jejich počet by ale podle odborníků do roku 2050 měl vzrůst až čtyřnásobně.

Okrádání při prodejních akcích, vyhrožování či ublížení na zdraví – to jsou nejčastější rizikové situace, se kterými se senioři potýkají. Že problém přerostl únosnou mez, dokládají i aktivity spolků na jejich ochranu. Rada seniorů tak například pro ně chce po vzoru Slovenska prosadit statut chráněné osoby. Jednotlivá města zase zakládají speciální týmy na jejich ochranu. V Praze za tímto účelem vznikl speciální policejní Senior tým, který se přednostně zabývá kriminalitou páchanou na lidech starších 65 let. V Liberci zase místní městská policie založila tým dobrovolníků z řad seniorů, jejichž úkolem je pomáhat svým vrstevníkům jak se vyhnout nebezpečným situacím.

Pro seniory je největším problémem jejich důvěra

Mezi hlavní důvody, proč je právě tato skupina obyvatel jedna z nejzranitelnějších, patří především přílišná důvěřivost, špatná orientace ve stresových situacích a nedostatek informací o tom, na koho je možné se obrátit v případě nouze. Toho využívají například prodejci nejrůznějších produktů, od „zázračných hrnců“ po „všemocné léčivé preparáty“. „Maminka mě učila, že člověk se má v životě chovat tak, jak si sám přeje, aby se k němu chovalo jeho okolí. Dnes je ale doba zřejmě jiná. Někdy mám chuť rezignovat na jakoukoli komunikaci s okolím a vůbec nevycházet z domu. Všechno je tak rychlé a člověk ani i při nejlepší vůli nestíhá všechno ohlídat,“ říká paní Jana z Prostějova, která se sama stala obětí pokusu o oloupení na cestě z pošty, kde si byla vyzvednout důchod. Stále využívanějším scénářem, jak se dostat k majetku starších lidí, je i hra na zázračně objeveného příbuzného, který je ve finančních potížích. Lupiči „úspěch“ slaví i s hrou na plynaře či elektrikáře, kdy se pod záminkou nebezpečí havárie dostanou do obydlí svých obětí.

Alzheimerova choroba – nejhorší případ neschopnosti fungovat ve stáří

Velkým problémem jsou ale i choroby, které se začínají nejvíce projevovat právě u seniorů. Patří sem především Alzheimerova choroba a další formy demence, které výrazně narušují schopnost nemocného fungovat v každodenním životě. „Pokud řekneme, že pro seniory je fungování v dnešní společnosti ztížené, pak ti z nich, kteří navíc trpí Alzheimerovou chorobou, jsou na tom nesrovnatelně hůře. V prvních stádiích choroby, kdy však okolí nemocných prozatím o jejím odstartování nic netuší, mohou stále vykonávat běžné činnosti sami – finanční transakce, jednání na úřadech a podobně. Pro případné podvodníky jsou tak velice snadným terčem,“ říká Jaroslava Jůzová, ředitelka Alzheimercentra, největší sítě specializovaných zařízení pro nemocné trpící Alzheimerovou chorobou a dalšími druhy demence. Právě ti se totiž v běžném fungování potýkají dle fáze onemocnění s částečnou či úplnou ztrátou časoprostorové orientace, pojmu o vlastní identitě a mají problém při třídění událostí, které prožili.

Více o tématu také zde.

 

Podívejte se, jak herečka předstírala Alzheimerovu nemoc a jak tohoto zjištění zneužil prodavač zeleniny:

Alzheimerova nemoc
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.