Noc vědců přiblíží
vědu jako fenomén

Noc vědců přiblíží
vědu jako fenomén

17. 9. 2014

Na desítkách míst v celé zemi se 26. září uskuteční Noc vědců, akce propagující vědu jako fenomén i jednotlivé vědecké instituce. České vědecká centra i univerzity se tak připojují k celoevropskému festivalu vědy a techniky. Tématem desáté tuzemské Noci vědců jsou Buňky pro vědu, akce je tak podobně jako v minulých ročnících zaměřena především na vědy přírodní a technické. Některé instituce ale lákají i zájemce na vědy humanitní - historii či historii umění.

"Slavíme malé jubileum tím, že jsme se opět rozrostli. V loňském roce měla Noc vědců 14 partnerů, letos jich má 23. Je vidět, že zájem o akci tohoto typu je. Zájem je i ze strany veřejnosti, loni Noc vědců navštívilo 31.000 lidí, letos čekáme 35.000 návštěvníků," řekla Markéta Čekanová, mluvčí plzeňského centra Techmania, které je národním koordinátorem akce.

Jejím cílem podle Čekanové je přiblížení vědy a techniky široké veřejnosti, ale především dětem a mladým lidem. "Měla by v nich probudit zájem, aby se o vědu, techniku, bádání a vědění nezajímali jen prostřednictvím televize, ale aby sami šli studovat a stali se vědci," uvedla.

Bohatý program

Do Noci vědců se v tuzemsku zapojují univerzity, hvězdárny, planetária i výzkumné ústavy. Pro návštěvníky připravily populárně-vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, hudební vystoupení i přístup tam, kde je běžně nepřístupno. ČEZ nechá návštěvníky nahlédnout do vodních elektráren Slapy, Orlík, Lipno I. či Dalešice nebo do přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně. Goethův institut představí v Plzni vynálezy, které se dávno staly součástí každodenního života, ale někdo je musel vymyslet - čajový pytlík, džíny, kávový filtr, hmoždinky nebo gumové medvídky. Program všech účastníků Noci vědců je na www.noc-vedcu.cz.

Českou vědu trápí nedostatek financí zejména na základní výzkum, na nějž se hůře shánějí peníze od donátorů či firemní zdroje. Podpoře základního výzkumu se věnuje Grantová agentura ČR. Letos zpracovává přes 2000 návrhů projektů a rozděluje více než 3,5 miliardy korun; návrh rozpočtu na rok 2015 počítá s 3,7 miliardy. V poslední době agentura řešila vlastní problémy, akademická obec kritizovala údajně netransparentní rozhodnutí o udělení grantu, kritice čelil i její předseda Petr Matějů. Nakonec k 1. říjnu rezignoval. Do předsednictva kandiduje osm odborníků, nového člena má vládní Rada pro vědu, výzkum a inovace vybrat na konci příštího týdne. Poté se bude volit nový předseda GAČR.

Vedení českých vysokých škol ale upozorňuje, že vedle Grantové agentury by se mělo vyřešit financování vědy jako celku. Vědcům ze strany státu chybí jasný názor, co od nich stát očekává a za co je ochoten je platit. Ministr financí Andrej Babiš v minulosti hovořil zejména o podpoře výzkumných projektů, které mají konkrétní výsledky. Aplikovaný výzkum a následně inovace nemohou ale podle odborníků fungovat bez základního výzkumu.

Tak neváhejte a vyražte i s vnoučaty!

věda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.