Jacqueline Bissetová: něžná kráska
ve stínu mužských hereckých hvězd

Jacqueline Bissetová: něžná kráska
ve stínu mužských hereckých hvězd

13. 9. 2014

Její sytě tmavomodré oči uhranuly na filmovém plátně miliony diváků. Jacqueline Bissetová, britská herečka s francouzským jménem a šarmem, si jej s přehledem uchovává i v sedmdesáti letech, které slaví 12. září. A dodnes se chová jako modelka, kterou byla v 60. letech, než začala hrát ve filmech jako Detektiv či Bullittův případ.

Říká se o ní, že byla poslední ženskou modelkou, než přišla Twiggy a obrátila svět módy naruby. Točila se slavnými režiséry Johnem Hustonem, Françoisem Truffautem, Georgem Cukorem, Romanem Polanským a dalšími. A na kontě má přes sedm desítek filmů.

Fotomodelka, manekýnka, tanečnice, herečka 

Bissetová se narodila ve Weybridgi nedaleko Londýna a původně chtěla být tanečnicí. Na začátku 60. let se začala živit jako fotomodelka a manekýnka, a třebaže to v tomto oboru podle vlastních slov "nikdy nikam nedotáhla", neunikl její atraktivní zjev pozornosti filmařů a od roku 1965 už sbírala první zkušenosti před kamerou.

Díky sedmileté smlouvě se společností 20th Century Fox přesídlila do Hollywoodu, kde se bez hereckého vzdělání záhy prosadila jako hvězda. Popularitu jí přinesla zejména role zahradní architektky Cathy, jejíž přítel - poctivý policista (Steve McQueen) - odhalí při pátrání po zločinecké organizaci machinace finančních magnátů a politiků, v kriminálním dramatu Bullittův případ (r. P. Yates). 

Obdobný typ něžných krásek, stojících však téměř vždy ve stínu mužských protagonistů, ztělesnila i v následujích, většinou komerčně zaměřených filmech různých žánrů a kvalit. Náročnější kreaci předvedla v postavě americké herečky Julie Bakerové v psychologické studii z filmařského zákulisí Americká noc (r. F. Truffaut). 

Zlatý glóbus za televizní seriál

Zajímavé herecké příležitosti jí poskytla také televize, především hlavními rolemi v adaptaci Tolstého románu Anna Karenina nebo v miniseriálu Napoleon a Josefína: Milostný příběh. Za výkon v kanadské televizní verzi Johanky z Arku, natáčené v České republice, získala nominaci na Zlatý glóbus. Zlatého glóbu se dočkala letos v lednu v kategorii televizní herečka ve vedlejší roli v sérii Dancing on the Edge (Tanec na hraně).

Zatím naposledy se objevila ve filmu amerického režiséra Abela Ferrary Welcome to New York (Vítejte v New Yorku). Snímek, který měl premiéru letos, je inspirován skandálem, v němž byl bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn v USA obviněn pokojskou ze znásilnění. Strausse-Kahna si zahrál Gérard Depardieu, Bissetová ztvárnila jeho manželku, známou novinářku Anne Sinclairovou.

Bissetová už léta žije v Los Angeles. Přestože měla několik vážných vztahů a aférek, nikdy se nevdala a nemá děti.

herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%