Soukromý Drak bezpečně
přistál v Tichém oceánu

Soukromý Drak bezpečně
přistál v Tichém oceánu

1. 6. 2012

Soukromá vesmírná loď Dragon (Drak) přistála na padácích v Tichém oceánu. Řídicí centrum letu určilo polohu Dragonu u břehů Kalifornie. Dopadl 900 kilometrů jihozápadně od Los Angeles.

„Přistání! Dragon je bezpečně na vodě!“ oznámila NASA na svém webu. Záběry z kamer naznačují, že není poškozen. Loď nyní  vyzvedne záchranné plavidlo a dopraví na břeh. Jde o historicky první let privátní lodi k mezinárodní vesmírné stanici ISS, který by mohl otevřít novou kapitolu kosmických letů.

Bezpilotní modul zahájil sestup sérií manévrů, během nichž řídicí centrum zapínalo a vypínalo manévrovací a brzdicí motory. Jejich cílem bylo navést loď na správnou trajektorii a zpomalit její pád. Dragon sestoupil z výšky 400 kilometrů a atmosférou proletěl jako rozžhavený projektil.

Dragon zkonstruovala a provozuje americká společnost SpaceX. "Vesmírný kamion", který 22. května vynesla na oběžnou dráhu raketa Falcon (také od SpaceX), dovezl rusko-americké posádce na ISS půltunový náklad  potravin, oblečení a počítačového zařízení pro ISS. Po randez-vous s ISS, které trvalo pět dnů, 16 hodin a pět minut, dopravil Dragon na Zemi přístroje s výsledky vědeckých experimentů.

Pokud bude panenská plavba Dragonu vyhodnocena jako úspěšná (a vše tomu nasvědčuje), bude v příštích letech následovat dalších 12 letů s nákladem na ISS. SpaceX za ně bude inkasovat 1,6 miliardy dolarů (32 miliard korun).

SpaceX založil vizionář a miliardář Elon Musk, jeden z autorů platebního systému PayPal a zakladatel automobilky Tesla Motors. Kromě nákladní lodi projektuje firma také "vesmírné taxi" pro dopravu astronautů na ISS.

technika věda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.