Národní divadlo v Praze zahájilo
sezonu netradičně na piazzetě

Národní divadlo v Praze zahájilo
sezonu netradičně na piazzetě

2. 9. 2014

Třiadvacet premiér a desítky repertoárových titulů uvede v sezoně 2014/2015 v historické budově, Státní opeře, Stavovském divadle a na Nové scéně Národní divadlo v Praze (ND). Zahájilo ji netradičně za účasti veřejnosti, když odpoledne na piazzetě, vnitřním otevřeném prostoru mezi budovami divadla, uspořádalo přehlídku kostýmů svých inscenací. Zájemci viděli ukázky z operních, baletních a činoherních projektů, které jim živě představili pěvci, tanečníci a herci. Moderátor David Prachař přivítal ředitele české první scény Jana Buriana i umělecké šéfy, kteří hovořili o svých plánech.

Zábavné akci přihlížely zhruba dvě stovky lidí, které show pobavila a spontánně roztleskala. Viděli Igora Orozoviče v kostýmu Strakonického dudáka, který jim na svůj hudební nástroj zahrál. Na jednom pódiu se tak potkali ti, kteří se v kostýmech jinak nemají šanci spatřit.

Balet uvede ve 132. sezoně tři novinky. Poprvé v historii se na jevišti Státní opery představí klasický titul La Bayadere s původní hudbou Ludwiga Minkuse v choreografii a režii Javiera Torrese ze Španělska. Triptych Ballettissimo zahájí choreografie šéfa baletu Petra Zusky na 1. symfonii Gustava Mahlera, která měla světovou premiéru na výstavě EXPO v Šanghaji.

Činohra: Osm premiér

Činohra, jejíž posilou je kmenový režisér Daniel Špinar, nabídne osm premiér. Své inscenace přenese z Divadla Kolowrat na Novou scénu, která bude jejím domovským jevištěm i prostorem pro soudobé divadlo všech souborů. Na piazzetě bude pokračovat úspěšný projekt Bouda.

Operní soubory ND a Státní opery plánují 12 novinek od Mozarta po současnou českou tvorbu. Vedle Straussovy Salome, Fibichova Pádu Arkuna či Janáčkovy opery Z mrtvého domu nebude chybět komorní a experimentální tvorba na Nové scéně. Publikum potěší adventní koncerty a koncem ledna oslava Mozartových narozenin v "jeho" Stavovském divadle.

Vedení ND připravuje změny na postech uměleckých šéfů baletu a činohry, jimž končí mandáty v červnu 2015. Ředitel Burian se dohodl s Petrem Zuskou na prodloužení o dva roky - během druhé poloviny sezony osloví s pomocí odborníků vhodné kandidáty. Michal Dočekal pokračovat nebude, uzavřené výběrové řízení na šéfa činohry bude během podzimu. Reorganizace ND umožní efektivnější řízení a posílí odpovědnost ředitelů divadelních domů.

Tržby divadla vzrostly

Burian pokládá za nejdůležitější měřítko úspěchu zájem diváků. "Tržby bez provizí v uplynulé sezoně činily 262,6 milionu korun a proti předchozí byly o 13 procent vyšší," řekl ČTK. Národní divadlo v ní odehrálo 1340 představení pro 636.000 diváků. Česká první scéna produkuje přes polovinu operních představení v tuzemsku, má jeden z divácky nejúspěšnějších baletních souborů v evropském kontextu. Poměrně malá činohra je schopna odehrát za sezonu 373 představení a realizovat projekty, do nichž vstupují s obavami scény lépe ekonomicky a personálně zajištěné, uvedl.

Za důležité pokládá ředitel Burian dokončení rekonstrukce fasády historické budovy a zahájení architektonické soutěže na rekonstrukci Nové scény. Do finále vstoupí přípravy rekonstrukce budovy Státní opery, která má začít v roce 2016. Jeho prioritou je Koncepce dalšího rozvoje ND, kterou s garanční radou předložil začátkem roku ministru kultury; obsahuje i hlavní zásady zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře.

Národní divadlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.