Zpěvačka Helena Vondráčková 
má minci se svým portrétem

Zpěvačka Helena Vondráčková
má minci se svým portrétem

27. 8. 2014

Zpěvačka Helena Vondráčková si v mincovně v Jablonci nad Nisou nechala vyrazit první zlaťák s vlastním portrétem a také ho pokřtila. Podobné pocty se dostalo i jiným osobnostem, Vondráčková je ale první dámou české pop music vyobrazenou na pamětní medaili. Část kolekce bude k dostání ve speciálním balení se dvěma CD, na kterých budou největší hity zpěvačky. Něco takového mincovna nabízí poprvé.

Vydání nového alba zpěvačky i ražbu v mincovně spojuje událost z počátku září 1964. Tehdy vydala Vondráčková svoji první píseň Červená řeka, která se zároveň stala jejím prvním hitem. "Propojujeme svět medailérství se světem populární hudby, tato událost se sama k tomu nabízela," uvedl obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix.

Vondráčková považuje za čest, že má vlastní portrét na medaili. "Pocity jsou krásné. Pro mě je to ohromná událost a jsem šťastná, že se to krásně sladilo i s oslavou 50 let mého působení na poli populární hudby," řekla dnes novinářům.

Autorem předlohy medaile je designér Jaroslav Bejvl. "Řadím to mezi své přední práce. Když budu mít někde výstavu, tak automaticky tam návrhy na tyto medaile budou," řekl. Nejvíce se potýkal s úsměvem zpěvačky, to je v medailérství považováno za jednu z nejobtížnějších záležitostí. "Kolegové mi říkali, že dělat portrét, když jsou vidět zuby, je ošemetné. Potýkal jsem se s tím, ale vyšlo to dobře," poznamenal.

Dvě strany mince

S výsledkem byla spokojená i Vondráčková. "Vidím, že jsem si tam i podobná," zhodnotila. Motiv si vybrala sama. Na medaili jsou dva její portréty - na lícní straně je civilní portrét, rubovou zdobí podobizna z pohádky Šíleně smutná princezna. "To jsem si přála," řekla sedmašedesátiletá zpěvačka. Tato pohádka si i několik desetiletí od svého vzniku stále získává nové příznivce. "Generace po generaci zase přijímá tuto, myslím, velmi krásnou záležitost Bořivoje Zemana," uvedla. Na civilním portrétu má i náhrdelník. Z Jablonce, který je spojen s bižuterií, ale není. "To jsou pravé brilianty, které mi byly zapůjčeny," řekla. Zároveň ale přiznala, že jablonecká bižuterie jí je blízká. Kladný vztah k ní má od 60. let, kdy do města jezdila na vyhlášené výstavy. Bižuterie byla i na šatech šíleně smutné princezny, Vondráčková má šperky z šatů schované na památku.

Mincovna razí 100 zlatých medailí o hmotnosti jedné troyské unce (31,1 gramu), které se budou prodávat za zhruba 50.000 korun. V nabídce bude i 250 půluncových zlatých medailí za 25.000 korun a 1000 stříbrných za asi 2000 korun. "S CD budou o něco dražší," poznamenal Brix. S CD bude 20 číslovaných zlatých uncových medailí a 250 stříbrných, součástí balení bude i zlatý nebo stříbrný podpis Heleny Vondráčkové.

Album Best of the Best bude zpěvačka křtít na začátku září. Na dvou CD přináší 41 hitů od prvního singlu Červená řeka až po zcela novou skladbu Oheň lásky, která je výsledkem její spolupráce s italským skladatelem Andreou Dessim. Jako bonus je na albu například třetí sloka písničky Sladké mámení z filmu S tebou mě baví svět, která v této podobě vychází poprvé.

zpěvačka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.