Proč je dobré býti Španělem

Proč je dobré býti Španělem

27. 8. 2014
Být Španělem má své nesporné výhody. Například nikdy nezemřete z přepracování a neraní vás mrtvice z toho, že jste něco stihli včas nebo nedejbůh ještě před termínem.

Samozřejmě není možné házet všechny Španěly do jednoho pytle. Nyní mluvím o těch, kteří se u moře živí cestovním ruchem. O těch, které jsem letos na dovolené potkal v Andalusii na Costa del Sol.

Španěl, majitel taverny na pobřeží, vstává nejdříve v deset, se snídaní si neláme hlavu, vždyť večeřel o půlnoci. Ukojení trapných zvyků turistů ze severnějších částí Evropy ponechává na hotelových resortech a jejich ještě trapnějších snídaních na švédských stolech. 

Okolo poledne začne prostírat stoly, ale to zdaleka neznamená, že má otevřeno. Natočit pivo nestíhá, protože začíná právě vařit. Oběd podává zhruba od dvou do čtyř a nutno uznat, že vynikající. Potom jde roleta dolů a Španěl neobsluhuje. Začíná známá siesta. Celý proces, v tomto případě večeře, se opakuje od osmi večer do jedné ráno.

Španěl zásadně hovoří jen španělsky, anglicky nebo německy ovládá tak deset slovíček. Pokud máte alespoň základy španělštiny, pochválíte večeři, moře a jeho oblíbený fotbalový klub (v tomto případě FC Sevilla), získáte si okamžitě jeho přízeň. Jako první dostáváte jídlo a pití (to často jako pozornost podniku zdarma), nasloucháte jeho dlouhým monologům, z nichž nerozumíte ani slovo, zatímco ostatní hosté marně čekají na obsluhu.

Být Španělem či jeho přítelem u moře má opravdu výhody. Kromě těch výše uvedených i tu, že na čas úplně zapomenete na hektické tempo našeho hektického světa.


Pošlete nám i vy příspěvky (tipy, cestopisy, příběhy) do soutěže Moje léto 2014, v nichž představíte „to svoje“ místečko včetně pamětihodností, výletů do okolí, slavných rodáků a dalších zajímavostí. Rozsah textů, jejichž počet není nijak omezen, je čistě na vás – podmínkou je pouze, aby byly autorské (originální) a byly opatřeny alespoň dvěma vlastními fotografiemi. Článek, který vložíte běžným způsobem, a to nejpozději 30.8. doprovoďte nadpisem Moje léto: plus titulkem. Během prázdnin je budeme postupně zveřejňovat. Poslední srpnový den vybere redakce nejlepší letní tip a odmění jej zahradním grilem od firmy Mountfield.
Moje léto 2014
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...