Moje léto 2014: V korunách 
stromů nad  přehradou Lipno

Moje léto 2014: V korunách
stromů nad přehradou Lipno

26. 8. 2014

Na sklonku srpna jsem si vyzkoušela aspoň kratší výlet jen s lehkým batohem na pár dní. Cílem bylo Lipno nad Vltavou. Jela jsem ve dvojici – pouze se sestrou. Až tam mne napadlo, proč zrovna do těchto míst mě to po letech táhlo zpět. Vždyť právě této naší největší přehradě se přezdívá „Jihočeské moře“. Tak vida, přece jen jsem se i letos k tomu moři dostala. Mělo to však jednu malou chybičku. Ve třetí dekádě srpna tam teplota vody rozhodně ke koupání nesváděla. Ale nevadilo nám to. Byl k dispozici dostatek jiných lákadel.

Spolu se sestrou jsme se vydaly z Lipna lanovkou na Kramolín. Věděly jsme, že v zimě je oblíbeným cílem lyžařů. Nyní přibyla na vrcholu nová atrakce. Je tam Stezka v korunách stromů. Obdivovaly jsme, že toto pozoruhodné dílo bylo zbudováno za pouhé dva měsíce! Stezka nás opravdu nadchla. Užívaly jsme si krásný zážitek. Výstup byl naprosto nenáročný, pohodlný a lehce ho zvládali jak handicapovaní a mnohem starší jedinci, tak i rodiny s dětmi, včetně kočárků. Daleké výhledy, zajímavé informační panely, různé dobře vymyšlené hrátky hlavně pro děti. Ovšem tam, kde to bylo dovoleno, jsme je hojně využívali i my dospělí. Vždyť, kdepak se Vám naskytne příležitost zadovádět si v korunách vysokých stromů? Já jsem vynechala jen volitelný sjezd dlouhým toboganem. Vzpomněla jsem si na slova svého manžela, kterými mne vyprovázel před odjezdem: „ne abys zase někam lezla!". Jeho obavy z případného dalšího zranění (po nedávné zlomenině ruky) jsem nechtěla naplnit.

Zato o něco déle jsme však zůstaly pozorovat z výšky tu úchvatnou krajinu pod námi i vzdálené horizonty. Když se při pohledu z věže proti nám v dáli objevila duha, naplnil nás ten úkaz nevýslovným blahem. Chytila jsem ji i pro Vás všechny romantiky (klikněte na amatérské foto dole). Záměrně jsme si k návštěvě Stezky vybraly úterý, protože jsme předem zjistily, že všechny prázdninové úterky mají prodloužený večerní provoz až do 23,00 hod. Každý týden jiný koncert a v našem termínu oblíbená Irská hudba! Po setmění koncert podbarvovala světelná show, kdy Stezka i věž hýřily barvami. To vše v ceně běžné vstupenky – čili kulturní zážitek navíc zdarma. My jsme pro cestu dolů zvolily opět lanovku. Ale, když jste v dobré kondici, můžete si vypůjčit ke sjezdu do údolí koloběžku. Nevyhovuje-li Vám ani jedno řešení a pěšky se Vám také nechce, pak není nic jednoduššího než se nechat odvést speciálním Stezkabusem.

Další den jsme vyjely ještě autobusem do Frymburku, abychom se tam prošly po malebném náměstíčku, lemovaném kavárnami a restauracemi. Středem náměstí je vysázeno starší stromořadí, skýtající příjemný stín. Tam, v blízkosti prapodivně rostlého kaštanu jsme objevily reliéf tváře známého básníka Šumavy Adalberta Stiftera. Pak jsme naši dámskou jízdu zakončily mezi pohádkovými bytostmi, zhotovenými šikovnými řezbáři. Tato velká dřevěná díla krášlí prostor pod vrbami a kaštany na jezerním břehu poloostrova. V okolí najdete řadu dalších, pěkných zajímavostí, turistické cesty, cyklostezky i lodní přívozy.

Návštěvu Lipenské přehrady a celého regionu mohu směle doporučit, je zde krásně a nudit se nebudete.

 

Pošete nám i vy příspěvky (tipy, cestopisy, příběhy) do soutěže Moje léto 2014, v nichž představíte „to svoje“ místečko včetně pamětihodností, výletů do okolí, slavných rodáků a dalších zajímavostí. Rozsah textů, jejichž počet není nijak omezen, je čistě na vás – podmínkou je pouze, aby byly autorské (originální) a byly opatřeny alespoň dvěma vlastními fotografiemi. Článek, který vložíte běžným způsobem, a to nejpozději 30.8. doprovoďte nadpisem Moje léto: plus titulkem. Během prázdnin je budeme postupně zveřejňovat. Poslední srpnový den vybere redakce nejlepší letní tip a odmění jej zahradním grilem od firmy Mountfield.
Moje léto 2014
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%