Moje léto 2014: na kole
úpatím Bílých Karpat

Moje léto 2014: na kole
úpatím Bílých Karpat

26. 8. 2014

Začátek středně náročné, ale o to zajímavější trasy je v královském  městě Uherský Brod. Tady je toho k prohlídce skutečně mnoho. Lze si vybrat muzeum J.A. Komenského, které nabízí velmi zajímavou a poučnou dobovou expozici, nebo například prohlídku pivovaru, který mimo jiné sbírá svým pivem samé prestižní ohodnocení. Tady se každoročně konají pivovarské slavnosti. 

Po prohlídce, dle vlastního uvážení, pokračujeme okolo cyklobaru u podniku Linea do obce Nivnice, kde se na náměstíčku nachází socha J.A.K. (snad v jeho rodišti). Dále je zde k vidění sousoší Rodina akademického sochaře Dr. Bořka Zemana. Tento významný umělec zdejšího regionu bohužel zemřel letos 30.5. ve věku 64 let. Mimo jiné měl na starosti i výuku výtvarného umění na U3V (Univerzita třetího věku ) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde jsem měl tu čest se s ním setkat. Jeho přednášky byly velmi poutavé.

Z Nivnice pokračujeme náročnějším stoupáním  přes statek Volenov a okolo nově vzniklých jablečných sadů - plantáží ke „ Křížku“,zde se cesta dělí na Březovou, nebo Strání. Po krátkém odpočinku s výhledem na Velkou Javořinu (970 m.n.m , koná se zde každoročně setkání Čechů a Slováků)  pokračujeme do vesnice Březová, kde si můžeme prohlédnout kostel z 18. století, který byl v roce 1987 prohlášen kulturní památkou. Dále pokračujeme přes vesnici Lopeník, která je vkusně zasazena do kraje pod vrchol Velký Lopeník ( 911 m.n.m. je zde rozhledna vysoká 20 m, kterou každoročně v květnu odemyká a v listopadu zamyká Bílý Karpat), na jejím konci se můžeme občerstvit v nově zrekonstruovaném rekreačním středisku Monte Lope.

Další stoupání nás zavede k horské chatě Troják do nadmořské výšky 765 m.n.m. Ještě než vjedeme do smrkového lesa se otočíme a prohlédneme panoráma Malého a Velkého Lopeníku, v pozadí s výhledem na Velkou Javořinu. Pohled, na který se jen tak nezapomíná a rádi ho opět někdy spatříme. Pod chatou odbočíme doleva  a odpočinkovou jízdou z kopce přijedeme na Rasovou (Komňa - Nový Dvůr), kde můžeme chvíli posedět ve stylové restauraci.

Dalším klesáním  přijedeme do obce Komňa, cestou po levé straně míjíme již nefunkční lom Bučník, kde se těžil andezit. Ukázky těžby a další zajímavosti jsou vystaveny v rekreačním středisku Monte Lope, okolo kterého jsme již projížděli. Počátek obce se datuje do poloviny 13. století. Ve středu obce je socha J.A.K a dále je zde sýpka z 18. století s památníkem na jeho dílo a život.

Z Komně projíždíme okolo zrekonstruovaného zámku Nový Světlov, zde je možnost prohlídky, včetně vyhlídky z 30 m vysoké věže. Přijíždíme do Bojkovic, kde se mimo jiné nachází muzeum se zajímavou expozicí života z blízkého okolí a kopanic (dále zde najdeme památný strom - dub, který je starý více jak 400 let, rozhlednu Skalka, Studánku Ohloběnka, letiště, Mazálkova vyhlídka, přehradní nádrž Kolelač). Zde najedeme na cyklotrasu vedoucí do Záhorovic. Tady se občerstvíme kyselkou, jejíž pramen je srovnatelný s jedním pramenem kyselky v nedalekém lázeňském městě Luhačovice (všechny prameny i Luhačovické údajně pramení v kopcích pod Javořinou).

Od kyselky pokračujeme cyklostezkou přes Nezdenice, kde je další pramen kyselky, do Šumic a dále po cyklostezce do Újezdce u Luhačovic. Na jejím konci se nachází stylová koliba „ U Luxů“, kde výborně vaří. Tuto službu po středně náročné trase můžeme využít, protože po třech kilometrech jsme v cíli cesty, tam kde jsme vyjížděli, v Uherském Brodě.

 

Pošete nám i vy příspěvky (tipy, cestopisy, příběhy) do soutěže Moje léto 2014, v nichž představíte „to svoje“ místečko včetně pamětihodností, výletů do okolí, slavných rodáků a dalších zajímavostí. Rozsah textů, jejichž počet není nijak omezen, je čistě na vás – podmínkou je pouze, aby byly autorské (originální) a byly opatřeny alespoň dvěma vlastními fotografiemi. Článek, který vložíte běžným způsobem, a to nejpozději 30.8. doprovoďte nadpisem Moje léto: plus titulkem. Během prázdnin je budeme postupně zveřejňovat. Poslední srpnový den vybere redakce nejlepší letní tip a odmění jej zahradním grilem od firmy Mountfield.
cyklotrasy Moje léto 2014
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.