Moje léto 2014: Alpský Anger

Moje léto 2014: Alpský Anger

22. 8. 2014

Jednoho dne jsme si s manželem řekli, že bychom se rádi znovu podívali do Alp, protože už máme tzv. alpoabsťák. Kritéria byla stanovena takto - musí to být co nejblíže, apartmán pro dva a co nejúspornější. Zdají se vám nereálná? Omyl, jde to. H

ledat jsem začala  samozřejmě na internetu. Systém? Zapíchnutí prstu do mapy zkusmo na nějaké ty názvy sídel. Jedním z nich byl Anger, ves na pomezí Rakouska a Německa, pár kilometrů od Salzburgu. Místní webové stránky nezklamaly a já jsem podle seznamu místních ubytovatelů podle ceny - od nejnižší - narazila na "ferienwohnung" Traxlhof. Z poklidu domova jsem zaplatila kartou 156,- euro za týdenní pobyt v apartmánu pro dva, 340 km od Prahy. A pak už jsme se jen těšili. A skutečně bylo na co.  

Přivítání deštěm

Náš příjezd byl provázen dešťovými kapkami a šedou oblohou, a tak byl ještě umocněn náš dojem z místa  našeho dočasného přístřeší. Vedla k němu totiž klikatá cesta vzhůru do stráně, široká tak pro jedno auto, mizící v dešťové cloně. Traxlhof nás však nezklamal. Jedná se o malé rodinné hospodářství na samotě, na samém konci cesty, s kravami, ovcemi, oborou s jeleny. A také s úžasným výhledem, který se nám nastytl po rozplynutí mraků a který nás provázel při posezení na terase. A my jsme prožili báječnou týdenní doslova terapii v Alpách.

Po bohaté snídani, která pro nás byla milým překvapením paní domu, jsme vyráželi na výlety. A že míst v okolí, které by bylo záhodno navštívit, je mnoho. Týden je skutečně málo. Tak ještě pár tipů pro ty, které bych ráda nakazila a rozhodli se tímto směrem také vyjet.

Salzburg, neopakovatelná atmosféra. Kdo tam jednou byl, určitě se vrátí znovu! A rovněž na horu Gaisberg s úchvatným rozhledem, zvedající se nad ním, kterou někteří zdolají na kolech, někteří - jako my, autem.

Zámek Hellbrunn s jeho překvapivými vodními hrátkami a krásným parkem.

Berchtesgaden a Kehlstein se známým Orlím hnízdem, k němuž vás vyvezou červené autobusy, šplhající jako mravenci vzhůru po alpské silnici plné serpentin.

Solný důl v Halleinu s převlekem do bílého mundůru, podzemním jezerem s lodí, skluzavkou čili sešupem dolů do dolu pro všechny, přímo v dole vyznačenou hranicí mezi Rakouskem a Německem a důlním vláčkem na závěr.

Půvabné lázeňské městečko Bad Reichenhall. Muzeum lokomotiv a nákupní ulice ve Freilassingu. A bezpočet alpských velikánů, lanovek, řek a jezer s nádherně zelenou vodou, protože jsme sice v německém Berchtesgádensku, leč doslova na dosah je celá rakouská solná komora.

Zkrátka každý si může vybrat podle svých možností, schopností a zájmů. Tak co, bacil někoho z vás tenhle bacil? 

 

Pošete nám i vy příspěvky (tipy, cestopisy, příběhy) do soutěže Moje léto 2014, v nichž představíte „to svoje“ místečko včetně pamětihodností, výletů do okolí, slavných rodáků a dalších zajímavostí. Rozsah textů, jejichž počet není nijak omezen, je čistě na vás – podmínkou je pouze, aby byly autorské (originální) a byly opatřeny alespoň dvěma vlastními fotografiemi. Článek, který vložíte běžným způsobem, a to nejpozději 30.8. doprovoďte nadpisem Moje léto: plus titulkem. Během prázdnin je budeme postupně zveřejňovat. Poslední srpnový den vybere redakce nejlepší letní tip a odmění jej zahradním grilem od firmy Mountfield.
Moje léto 2014
Hodnocení:
(6 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%