Zázračný mlýn opět přemlel
staré báby na mladé dívky!

Zázračný mlýn opět přemlel
staré báby na mladé dívky!

17. 8. 2014

V Kolovči na Domažlicku se dnes po pětileté pauze opět roztočil zázračný dřevěný mlýn, který přemílá staré báby na mladé dívky. Ve svérázné chodské obci se unikátní metoda na omlazování žen traduje od konce 19. století. Jednou za pět let desítky místních ochotníků secvičí představení, jehož hlavním námětem je přemílání bab. Dnešní představení pod širým nebem sledovalo několik tisíc lidí, nevadila ani zhruba půlhodinová přestávka vynucená prudkým deštěm.

Zatímco ženy na celém světě hledají nejnovější metody a triky na oklamání času, podstupují plastické operace a aplikace zázračných prostředků, v Kolovči stačí báby jednou za čas prohnat mlýnem a vyjdou z nich krásné mladé dívky. "Dřív se mlelo v poměru sedm ku jedné, někdy i devět bab ku jedné dívce, ale teď jsou baby docela zachovalé, tak se melou jedna ku jedné, podle toho, kolik bab se urodí," řekl Volf.

Začalo to sázkou

Historie zázračného mlýna sahá do roku 1863 a myšlenka na něj vznikla údajně díky hospodské sázce. Dva místní podnikatelé se vsadili o sud piva, kdo z nich bude dřív mlít ve mlýně. Zatímco jeden právě stavěl parní mlýn, druhý celou věc pojal jako recesi a přes noc si nechal sbít dřevený vůz s násypkou a větrnými lopatkami, ráno do něj zapřáhl koně a před očima užaslé obce přemlel sedm starých žen na mladé děvče. Sázku vyhrál a od té doby se tradice v Kolovči drží. Věhlas mlýna dosáhl i do Prahy, neboť jeho použití doporučil v roce 1879 v Humoristických listech Jan Neruda.

Kolofanti

Tradice se přerušila za minulého režimu, nyní hru ochotníci cvičí ve zhruba pětiletých cyklech. "Ve hře vystupuje asi 50 účinkujících, jsou mezi nimi členové ochotnického souboru Kolofanti a zbytek lidi z obce. Nacvičení trvá zhruba půl roku," řekl starosta Václav Pergl.

Koloveč je specifická svým osobitým humorem. "Říkáme si Kolofanti a chlubíme se například tím že jsme byli v Americe dřív než Kolumbus, že Plzeň osvobodili Kolofanti v amerických uniformách a nebo že Kolofanti byli v pražském metru dřív než prezident Gustav Husák. To je takové naše furiantství," dodal Pergl.

recese
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%