Vědci se přou o vliv
jídla na délku života

Vědci se přou o vliv
jídla na délku života

28. 8. 2014

Sedmdesát tři tisíc Američanů se podrobilo zkoumání, jak souvisí skladba jídelníčku s délkou života. Výzkum trval šest let a ukázal, že nejkratší dobu žijí ti, kteří si často dopřávají maso.

Závěry studie byly zveřejněny v časopise Journal of American Medical Association a potěší zejména vegetariány a další vyznavače alternativních způsobů stravování. Vědci si totiž zkoumané dobrovolníky rozřadili do pěti kategorií. Jednu tvořili lidé, kteří jedí všechno, tedy často také maso. Druhou skupinou byli vegani, to znamená lidé, kteří nejedí nic živočišného původu. Třetí kategorii tvořili lakto-ovo-vegetariáni, tedy ti, kteří nejedí maso, ale nezříkají se mléka a vajec. Čtvrtou kategorii pesco-vegetariáni, to jsou lidé, kteří si kromě ovoce a zeleniny dávají i rybí maso. A pátou skupinou byli semi-vegetariáni, kteří jedí maso maximálně jednou do týdne. Ano, tak různorodé stravovací návyky lidé mají. A teď šlo o to zjistit, který nám prospívá tak, že vede k co nejdelšími životu v co nejlepší kondici.

Jak to dopadlo? Zvítězili vegetariáni, kteří se nevzdali rybího masa. Za nimi se umístili vegani a třetí lakto-ovo-vegetariáni.

Potvrdilo se, že přemíra masa není zdravá. Jiní lékaři však studii zpochybňují, protože podle nich nezahrnula takové aspekty, jako je to, zda dotyční kouří, pijí alkohol a jaký mají tělesný pohyb. Naopak autoři výzkumu argumentují tím, že všichni dotyční žili takzvaně zdravým způsobem života, to znamená, že mezi nimi nebyli alkoholici, narkomani ani náruživí kuřáci.

Jeden z vědců, kteří na výzkumu pracovali, Robert Baron z Kalifornské univerzity, uvedl: "Nebylo by ideální, aby lidé přecházeli výhradně na rostlinnou stravu. Na druhé straně to pomáhá tomu, že pak jedí méně cukrů a nasycených tuků. Každopádně je ze studie jasné, že delšího a lepšího života dosáhneme bez průmyslově vyráběných potravin."

Podobnou studii však dělali vědci z Oxfordské univerzity a ti tvrdí, že žádné zásadní rozdíly v délce života vegetariánů a lidí, kteří jedí maso, neshledali. Nicméně i oni povrdili, že takzvaní pesco-vegetariáni, tedy ti, kteří kromě ovoce a masa jedí i ryby, zřejmě pro své zdraví dělají nejlépe.

Ostatně, právě proto bývá za nejzdravější označována takzvaná středomořská kuchyně. Tedy hodně ovoce, zeleniny a ryb, což si dopřávají obyvatelé přímořských států Evropy.

 



jídlo recepty Zdravá strava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%