Starší lidé jsou důvěřiví.
Vědci už také vědí proč

Starší lidé jsou důvěřiví.
Vědci už také vědí proč

18. 8. 2014

Často čteme o tom, že senioři naletěli různým podvodníkům, protože jsou prostě příliš důvěřiví. Američtí vědci zjistili, že to způsobují změny na mozku, které se začínají objevovat kolem šedesátého roku života.

Závěry vědeckého týmu Univerzity v Iowě by mohly znamenat konec všem těm posměšným řečem o starších lidech, kteří se nechávají omámit různými zdánlivě výhodnými nabídkami a pak pláčou nad tím, že jsou oběťmi podvodníků. Mohly by znamenat také konec nářků přibuzných, kteří babičkám a dědečkům říkají: Jak jste jen mohli být tak naivní, důvěřiví, hloupí.

Centrum důvěřivosti

Vědci už dokáží přesně určit, kde se v mozku skrývá takzvané centrum důvěřivosti a pochyb. Zkrátka místo, odkud vychází impuls, podle kterého umíme odhadnout, zda se nás někdo snaží napálit. Vědci zkoumali mozky řady lidí. Testovali je, jak budou reagovat na inzeráty, v nichž někdo nabízí určité zboží a služby. Tyto inzeráty byly předem vyhodnoceny jako podvodné. Vědci je předem dali posoudit americké federální komisi pro obchod a ta rozhodla, že nesou jasné znaky toho, že jde o podvod. Například o nabízení něčeho, co nedosahuje slibovaných parametrů, případně za naprosto nesmyslně předražené zboží. Lidé, kteří měli určitou část mozku poškozenu, tyto nabídky považovali za výhodné, ba přímo skvělé.

Jejich poškození nemělo nic společného s jejich vzděláním či zkušenostmi. Takže třeba vysokoškolský profesor klidně naletěl na inzerát, o kterém by uklízečka se základním vzěláním jasně prohlásila, že se jí zdá podvodný. Jenže ten profesor měl nad šedesát a na jeho mozku byly jasné stopy poškození, které způsobuje větší důvěřivost.

Nejde o duševní nemoc

Autoři studie tvrdí, že poškození spočívá v tom, že se zhoršuje stav ventromediální prefrontální kůry mozku. Ta se zhoršuje s přibývajícím věkem, ale u každého jinak. U těch, u nichž je její poškození rychlejší, dochází k náhlým změnám ve vnímání signálů z okolí. Vyhodnocují je jinak než dříve. Jinými slovy, jsou důvěřivější. Nemá to nic společného s duševní nemocí, natož s demencí. Jen jsou prostě důvěřiví.

Profesor Daniel Tranel z Univerzity v Iowě, výsledky studie shrnuje slovy: “Starší lidé ztrácejí schopnost vidět nevýhodnost svého rozhodnutí.“

Takže, pokud se někdy setkáme s někým, kdo nám bude připadat důvěřivý, ba až naivní, neříkejme: Ten je hloupý. A už vůbec neříkejme: Je to jeho vina, že naletěl podvodníkům, nemá být tak důvěřivý. Podobné změny v mozku mohou jednou potkat každého z nás.

stárnutí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.