Důchody se budou zvyšovat
jako před úspornými škrty

Důchody se budou zvyšovat
jako před úspornými škrty

13. 8. 2014

Důchody se od příštího roku znovu začnou zvyšovat stejně rychle jako před úspornými škrty vlády Petra Nečase. Od ledna by se penze navíc měly zvednout ještě o něco víc, než stanovuje zákon. Průměrně by měly růst o 205 korun. Vyšší valorizaci zavádí novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Růst penzí přibrzdila na tři roky Nečasova vláda kvůli úsporám a udržení schodku státního rozpočtu. Od loňska tak dostávají důchodci přidáno o třetinu růstu reálných mezd a třetinu inflace, ne však o celou inflaci. Nynější vláda Bohuslava Sobotky slíbila, že se k původnímu modelu vrátí o rok dřív, tedy už od příštího roku.

Penze by se tak podle ministryně práce Michaely Marksové zvýšily příští rok nejspíš v průměru jen o 50 či 70 korun kvůli nízké inflaci. Novela proto počítá s průměrným přidáním o 205 korun. Ministryně uvedla, že částka má částečně kompenzovat to, že v minulých letech důchody rostly málo. Letos od ledna to bylo průměrně o 45 korun, loni o 137 korun. Přijaté zvýšení by mělo státní rozpočet vyjít asi na 7,1 miliardy korun.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo na konci loňska v Česku kolem 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců a důchodkyň bylo 1,73 milionu. Od České správy sociálního zabezpečení dostávali v průměru 10.970 korun měsíčně.

důchody
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%