Nenechte cukrovku ničit vaše tělo

Nenechte cukrovku ničit vaše tělo

13. 8. 2014

Nemusíte chodit jen k lékaři, abyste neslyšeli tisíce rad a doporučení jak zdravě žít, jak předcházet obezitě a tím si prodloužit a zkvalitnit svůj život. Bohužel do naší diabetologické ambulance míří měsíčně stovky nemocných lidí, kteří z různých důvodů dlouhodobě svoji nemoc podceňovali a v případě již přítomných komplikací diabetu je na dobré rady pozdě.

Občas jim i rozumím. Většinou do naší ambulance přijdou až v době velkých obtíží, což je z našeho pohledu zbytečně pozdě. Trápí je silné bolesti, nemůžou v noci spát, mají pocit, že křeče v nohách už nikdy neustanou. Ještě více jsou nešťastní, když se z malé ranky na noze stává velký nezhojitelný vřed a oni mají pocit, že jediným východiskem je amputace nohy. Téměř noční můrou pak je riziko selhávání ledvin nebo vznik takzvané  proliferativní retinopatie – tedy poškození sítnice oka, které může vést až ke slepotě.

Ano, i to je cukrovka. Přesněji komplikace, které jsou s diabetem mellitus 2. typu spojeny. O tom, u koho vzniká a proč, jste si možná přečetli už mnoho řádků. Proto mi dovolte, abych vás v prvním díle našeho seriálu o diabetu, seznámil se základními pravidly, které vám můžou pomoci k odvrácení této novodobé epidemie. A pokud jí už trpíte, zkusme si zrekapitulovat jednoduché zásady, jak s touto nemocí žít, aniž by vás omezila natolik, že ztratíte elán a chuť k aktivnímu životu.

Odhalte cukrovku včas

Nečekejte na to, až vám začne ničit život. Nejvíc pro sebe můžete udělat v prvních 10 měsících po odhalení diagnózy. Někdy mám pocit, že slovo prevence je pro mnoho lidí prázdné slovo, které začnou registrovat až ve chvíli, kdy zjistí, že ji podcenili. Jenže za slovem prevence se neskrývá pouze předcházení vzniku diabetu, ale také nebát se jej včas odhalit a nenechat jej opanovat vaše tělo.

Proč vlastně my lékaři tolik trváme na tom, že základním stavebním kamenem pro snesitelnější život bez i s cukrovkou je předcházení obezitě nebo snižování váhy správným životním stylem? V nedávno ukončené studii Diabetes Prevention Program (DPP), jejíž účastníci v průběhu jednoho roku pod dohledem trenéra změnili životní styl (se zaměřením na mírnou redukci váhy a zvyšování tělesné aktivity), bylo u osob ve věku kolem 60 let prokázáno snížení nově hlášených případů diabetu o 71 %. Simulované výsledky naznačují, že úprava životního stylu po 10-ti letech od studie dokázala snížit nástup diabetu o 59 %, městnavého srdečního selhání o 34 % a ischemické choroby srdečních (zejména infarktu) o 22 %. O 22 % kleslo riziko úmrtí.

Přestože praktický každodenní život neumožňuje 100% dodržování dietních a řežimových opatření, můžeme ovlivněním energetického příjmu a výdeje, skladby stravy, zařazením vhodných funkčních  potravin a  potravinových doplňků,situaci výrazně změnit k lepšímu.

Dlouhodobě své pacienty nabádám také k tomu, že nejdůležitějším faktorem na snesitelný život s cukrovkou je její včasné odhalení a také zahájení léčby mnohem dříve, než vůbec pocítí, co tato zákeřná choroba dokáže s tělem udělat. Zjednodušeně řečeno: nechte si u svého praktického lékaře měřit pravidelně hladinu cukru v krvi, a když dostanete zprávu o tom, že máte náběh k diabetu, začněte konat.  

Nečekejte na bolesti

Přestože se pravděpodobně diabetu už nezbavíte, existuje dnes už mnoho moderních lékařských postupů, jak komplikace oddálit a mnohdy jim úplně předejít. Například v naší ambulanci kromě standardní farmakoterapie a již zmíněného působení na změnu životního stylu a množství a složení potravy používáme i fyzikálních diagnostických  a  léčebných přístupů: přístroj ERI pro komplexní diagnostiku a léčbu. Neocenitelný je v oblasti velmi časné prevence, nebo v případech diagnosticky nejasných. Velmi zajímavá je i fyzikální léčba metodou  MDM  pomáhající zejména lidem s diabetickými bolestmi – takzvanou diabetickou neuropatií a nově i léčbě chronických ran – tedy diabetické nohy. Často jej využívají i lidé v pokročilém stádiu a i u nich pozorujeme úlevu až v 80 procentech případů. U pacientů „začátečníků“ může tento přístroj klinické projevy této komplikace razantně oddálit.

A ještě poslední rada na závěr, znovu opakuji: nezapomeňte, že nejvíc pro sebe můžete udělat v prvních deseti měsících po odhalení této nemoci. Takže žádné odkládání!

Příště se zaměříme už trochu konkrétněji na to, co s tělem dělá takzvaná diabetická neuropatie a jak předcházet rizikům, které jsou s touto komplikací spojené.

Češi a diabetes

-  Stát vynaloží na roční léčbu jednoho pacienta s diabetem přibližně 33 540 Kč. Ministerstvo zdravotnictví vyčíslilo celkové roční náklady na 38 miliard korun. Zdravotníci registrují přes 840 tisíc diabetiků. Dalších 100 tisíc lidí o své nemoci neví.
-  Lékaři doporučují screening diabetu pro všechny osoby od 45 let věku s rizikovými faktory, i když nevykazují žádné příznaky. I když pro vás nebudou výsledky optimistické, je to stále dobrá varianta – dodržováním zásad se můžete komplikacím cukrovky úplně vyhnout.
-  Téměř polovina české populace má v rodinné anamnéze diabetes mellitus
-  Češi jsou obéznější než lidé v jiných částech světa. Lékaři upozorňují na to, že za posledních 14 let vzrostl počet obézních lidí ze 14 procent na  21 procent. Celosvětový průměr je 17,2 %. Alarmující je také nárůst obézních patnáctiletých - vzrostla z 9 na 15 procent.

 

Autor zastupuje Angiologickou a diabetologickou ordinaci, podiatrickou ambulanci v MDM Centru a Lékařský dům Omega Zlín. 

cukrovka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%