Zemřel herec Robin Williams,
zřejmě spáchal sebevraždu

Zemřel herec Robin Williams,
zřejmě spáchal sebevraždu

12. 8. 2014

Americký oscarový herec Robin Williams byl v pondělí nalezen mrtev ve svém domě v severní Kalifornii. Oznámila to místní policie. Třiašedesátiletý umělec podle policistů s největší pravděpodobností spáchal sebevraždu. Podle předběžného zjištění lékařů se udusil.

Herec, který v poslední době bojoval s návykovými látkami, byl v červenci přijat na kliniku pro osoby léčící se ze závislosti ve státě Minnesota, uvedla agentura Reuters. Podle jeho přátel ale v té době nebral žádné drogy a neholdoval ani alkoholu. Jeho léčba byla prý zaměřena na odstranění příznaků přepracovanosti. Podle amerických novinářů Williams propadal těžkým depresím.

Robin Williams, který pocházel z bohatých poměrů a před herectvím studoval politologii, získal první oscarovou nominaci v roce 1987 za roli ve filmu Dobré ráno, Vietname. Další nominaci mu přinesla o dva roky později dramatická role ve filmu Společnost mrtvých básníků a v roce 1991 úloha bezdomovce ve snímku Král rybář. Nezapomenutelný byl i v populární komedii Mrs. Doubtfire - Táta v sukni (1993).

Oscara získal v roce 1997 za roli psychiatra v psychologickém dramatu Dobrý Will Hunting. Slávu si vydobyl i v oblíbených televizních seriálech.

Prezident Barack Obama v prohlášení označil Robina Williamse za jedinečnou osobnost, která svůj talent rozdávala "svobodně a velkoryse všem, kdo to potřebovali nejvíc". Podle prohlášení Bílého domu Obama s rodinou vyjádřil soustrast Williamsovým příbuzným a jeho přátelům.

Soustrast vyjádřil Williamsově manželce Susan Schneiderové spolu s početnou řadou hereckých kolegů i režisér Steven Spielberg, který zemřelého umělce označil za komického génia. "Nemůžu uvěřit, že odešel," uvedl Spielberg.

"Dnes ráno jsem ztratila manžela a nejlepšího přítele," uvedla v prohlášení Schneiderová. "Svět ztratil nejmilovanějšího herce a překrásnou lidskou bytost."

"Je to velmi smutný den," uvedl v prohlášení televizní moderátor Jay Leno. Režisér Chris Columbus napsal, že filmový svět ztratil jednoho z nejnadanějších komiků a jednoho z největších herců své generace. "Všechny nás miloval a my milovali jeho," napsal v soustrastném dopise John Travolta, který s Williamsem hrál v komedii Starý páky (2009).

Truchlící Williamsova rodina požádala o soukromí a zároveň vybídla, aby se zájem o Williamse nezaměřil na jeho smrt, ale na "nespočet momentů radosti a smíchu, které věnoval milionům lidí".

Williams se narodil v Chicagu v roce 1951 a vyrůstal na předměstí Detroitu. Na střední škole navštěvoval dramatický kroužek a později studoval na prestižní newyorské umělecké akademii Juilliard School. Právě zde se začal na radu jednoho z učitelů věnovat zejména komedii.

Poprvé Williams vstoupil do širšího povědomí v 70. letech, kdy účinkoval jako takzvaný stand-up komik, tedy přímo před poslouchajícím publikem. Této formě vystupování zůstal věrný i během úspěšné filmové kariéry, poznamenal portál BBC. Naposledy o sobě dal vědět poslední červencový den, kdy na Twitteru poblahopřál dceři Zeldě k 25. narozeninám.

Williams byl mimořádně činorodý téměř až do konce svého života. Agentura APA připomíná, že spolupracoval na několika filmech, které se teprve chystají do kin. Například na prosinec je plánována premiéra třetího pokračování komedie Noc v muzeu s plným názvem Night at the Museum: Secret of the Tomb (Noc v muzeu: Tajemství hrobky) a vánoční komedie Merry Friggin' Christmas.

V plánu bylo podle APA též pokračování kultovního filmu Mrs. Doubtfire - Táta v sukni, o kterém s ním již jednal americký režisér Christopher Columbus.

herci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.