Chorvatská Paklenica: 
po stopách Vinnetoua

Chorvatská Paklenica:
po stopách Vinnetoua

10. 8. 2014

Také jste v mládí hltali příběhy Karle Maye o indiánském hrdinovi Vinnetouovi a jeho příteli Old Shatterhandovi? Pak Vás zvu na malý výlet do nitra pohoří Paklenica, chorvatského národního parku, kde se natáčelo osm z jedenácti "Mayovek".

Starigrad

Výlet začínáme zastávkou v městečku Starigrad, které je jakousi vstupní branou do oblasti kaňonu Velika Paklenica. V tomto městečku v hotelu Alan (viz fotografie), pobýval většinu času také filmový štáb, který Mayovky natáčel. Dnes do tohoto hotelového rezortu jezdí jen velmi movitá klientela, ovšem zájemci o ubytování mají možnost složit hlavu třeba v místním dobře vybaveném kempu, na výběr je několik penzionů a samozřejmě ubytování v soukromí. Většinou však Starigrad není místem pobytu turistů u Jadranu, ale jen zastávkou do kaňonu Duchů, kde Vinnetou s přáteli přichystal past na Utahy.

My jsme se ve Starigradu zastavili před vstupem do kaňonu na oběd, a to v malém rodinném bufetu, kde jsme si dali "dagnje na buzaru", tedy výtečné slávky, které Chorvaté připravují v česnekovo-vínové omáčce. 

Paklenički mlin

Cesta do kaňonu Velika Paklenica začíná asi 3 km od vesničky Starigrad. Vstup (vjezd) je samozřejmě zpoplatněn, za dospělou osobu zaplatíte 50 kuna, děti do šesti let mají vstup zdarma, za auto se neplatí. Asi dva kilometry od brány do kaňonu je první turistická zastávka, Paklenický mlýn (Paklenički mlin), u kterého se odehrálo také několik scének s Vinnetouem a Old Shatterhandem.

Vzhůru k Aniča kuk

Od mlýna už nás čeká jen poměrně drsná cesta vzhůru k Aniča kuk, jednomu z vrcholů vápencových útesů pohoří Paklenica. Ačkoli je cesta v mnoha průvodcích popisována jako velmi náročná, zvládají její velkou část i naše děti (čtyři a šest let). Cestou míjíme vstupy do podzemních tunelů, kde jugoslávská armáda vybudovala několik luxusních rozhlehlých protiletadlových bunkrů pro své politické prominenty. Po hodině a půl se dostáváme k poměrně dlouhému komplexu krápníkových jeskyní Manita peč, který jsme si vytkli jako cíl naší výpravy. Bohužel jsme však až na místě zjistili, že vstup do jeskyně se uzavírá již ve 13. hodin, což bylo pro nás velké zklamání. Na fotografie jeskyní se tedy můžete podívat zde.

Zrmanja

Jedním z nejúchvatnějších míst je planina nad řekou Zrmanja, kde stávalo pueblo Apačů a odkud si vychutnáte pohled na filmové Rio Pecos. Jednou z oblíbených exkurzí je výlet lodí po řece Zrmanja do Zrmjanského kaňonu, který nabízí úchvatné přírodní scenérie. Kvůli vybitému fotoaparátu (za což jsem byl ženou po celou dobu výletu plísněn) vám mohu představit tuto úžasnou přírodu jen odkazem zde.

Paklenica není jedinou lokalitou, kde se Mayovy příběhy natáčely. Asi nejznámější díl - Poklad na stříbrném jezeře - se natáčel v dalším z chorvatských národních parků, a to na Plitvických jezerech, další scény pak například v Národním parku Krka, a to zejména u vodopádu Skradinski buk. Něco málo o Národním parku Krka se dočtete v mém loňském příspěvku zde.

Chorvatsko
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.