Lidé by měli z 2. pilíře
dostat zpět, co vložili

Lidé by měli z 2. pilíře
dostat zpět, co vložili

4. 8. 2014

Z rušeného druhého důchodového pilíře by střadatelé měli dostat zpět aspoň takovou částku, jakou do něj vložili. Pokud by vyplácená suma měla být kvůli slabým výnosům nižší než vklad, měl by lidem rozdíl dorovnat stát. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechala od experta na ústavní právo vypracovat důchodová komise. Podle dokumentu by měl stát počítat i s případnou úplnou náhradou výdajů za zavedení a zrušení systému pro penzijní společnosti. Ve druhém pilíři by nemělo být možné spořit od začátku roku 2016, své peníze by měli lidé dostat zpět do konce roku 2016.

"Považujeme za nezbytné, aby vložené prostředky byly vráceny alespoň v jejich nominální hodnotě. V opačném případě by podle našeho názoru bylo potřeba rozdíl mezi vloženými a vyplacenými prostředky dorovnat z prostředků státu," uvádí právní analýza, kterou vypracoval odborník na ústavní právo Aleš Gerloch. Podle materiálu by stát měl peníze doplatit, protože rozhodl o ukončení druhého pilíře - zruší ho zákonodárci novelami. Analýza připomíná to, že se počítalo s tím, že vklady měly být dlouhodobé, takže výnosy se daly očekávat až po čase.

Expert označil zrušení druhého pilíře za "poměrně zásadní zásah" do postavení střadatelů i penzijních společností. Podle analýzy by tak bylo kvůli souladu s ústavním pořádkem vhodné, aby se s případným dorovnáním vyplácené částky lidem a s náhradami pro penzijní společnosti počítalo.

Druhý důchodový pilíř prosadila vláda Petra Nečase. Od loňska mohou lidé přesměrovat tři procenta odvodů z veřejného důchodového systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů musí přidat ze svého. Využilo toho kolem 83 000 lidí. ČSSD ještě jako opoziční strana avizovala, že po svém nástupu do vlády druhý pilíř zruší. Nynější kabinet sociálních demokratů, ANO a lidovců se k tomu zavázal v koaliční smlouvě.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.