Proč se smířit se stářím
a ještě se u toho usmívat

Proč se smířit se stářím
a ještě se u toho usmívat

24. 5. 2012

Tak si tak čtu všechny ty poetické články starších lidí, jak navštěvují místa svého mládí, sedí u splavu a rozněžnují se nad dávno uniklém mládí, láskami, prvními prožitky, a rádi by se do těchto pro ně krásných chvil vrátili. Jenže proč?

První láska byla sice krásná, ale dlouho bolela, počasí bylo jistě krásnější, ale neni to pravda, slunce svítilo jinak... Ne, vracení se do vzpomínek nám otvírá cestu do pekel. Ono to totiž bolí, protože se to nevrátí. A stejně si to po letech moc přikrášlujeme.

Je jasné, že strom našeho mládí povyrostl, vyrytý monogram se změnil a zkřivil se, tam, kde kvetly růže, je plevel...

Ne, o tom stáří není. Se stářím se máme smířit a ne chtít nedostupné. Je pravda, že mi vadí, že stav mého těla trochu brání dělat věci, které bych chtěla, ale i při tomto omezení mám radost ze života. Mám radost, že láska, která mě bolela, přebolela a změnila se v pohodové soužití bez větších emocí. A vůbec na tom není nic špatného. Možná, je to daleko krásnější.

Víme s dědouškem už velice dobře, co chceme, a snažíme si vzájemně vyhovět. Radujeme se, že ještě můžeme být spolu, a užíváme si klidu. Je to výsada stáří. Nic už nemusíme. Je také fajn, že stáří vám dovoluje říkat, co si myslíte, protože se přestáváme bát říkat pravdu. Nemyslím takovou tu pravdu zlou a ubližující, ale pravdu uvolnující. Nelíbí se mi něco? Řeknu to. Nic se sice možná nezmění, ale člověku se ulevuje. Hlavně je důležité vyhýbat se závisti a pomluvám. Je jasné, že mládí je krásnější než stáří, ale vždyť je to koloběh. Dělali jsme všechno, co dělají oni. Dívky provokují, kluci se vytahují. Trvá to jen krátce, tak ať si to užijí. Naopak díváte se na to jejich snažení schovívavě a s úsměvem. Dovoluji svému stařečkovi, aby se jeho staré oko pokochalo na koupališti, protože i mé oko se rádo na mládí podívá.

Těším se na každé nové jaro, protože mé staré kosti se ohřejí a moje dušička se z toho nového probuzení raduje. Doporučuji všem starým lidem, aby se ve stáří usmívali, aby z nich byli nezatrpklí, milí stařečkové.

 

Z archivu - náš portál obsahuje cca 2500 čtenářských příspěvků,  nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.
Můj příběh stárnutí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%