Ostrava umí unikátní
léčbu diabetické nohy

Ostrava umí unikátní
léčbu diabetické nohy

18. 7. 2014

Léčbou takzvané diabetické nohy za pomoci kmenových buněk z tukové tkáně se bude zabývat biofarmaceutická společnost 4MEDi – Centrum buněčné terapie a diagnostiky v Ostravě. Na nové metodě, díky které by diabetici nemuseli přijít vlivem nemoci o nohu, budou čeští lékaři spolupracovat s výzkumníky z Izraele, sdělila mluvčí společnosti Andrea Gutová.

Léčbou poškozených cév na nohách v důsledku cukrovky už se zabývá Národní Centrum Tkání a Buněk v Brně, které k tomu využívá kmenové buňky z kostní dřeně. Nová metoda využití tukové tkáně je však méně náročná i riziková.

Ostravské centrum buněčné terapie a diagnostiky, které se zabývá klinickým vývojem a výrobou nových produktů regenerativní medicíny, se na spolupráci v léčbě problémů diabetické nohy dohodlo s izraelskou společností Stem Cell Medicine. Nová metoda pomůže zejména diabetikům, kterým cukrovka způsobuje nedokrvení tkání v nohách a jejich odumírání. „Často to vede ke ztrátě dolní končetiny. Novou léčbou podpoříme novotvorbu cév, zlepšíme prokrvení tkání, což povede k záchraně nohy nebo alespoň k omezení rozsahu ztráty. Pacient tak místo amputace pod kolenem přijde například jen o palec,“ uvedla vedoucí lékařka centra Dagmar Hrůzová.

Dosud lékaři mohli zabránit u diabetiků amputaci nohy díky kmenovým buňkám z kostní dřeně. Podle Hrůzové je nová metoda šetrnější. „Kmenové buňky z tukové tkáně působí stejně jako kmenové buňky z kostní dřeně. Odběr tukové tkáně je ale pro pacienta méně bolestivý i náročný a rizikový než odběr kostní dřeně,“ řekla lékařka. Metoda podle ní umožní rozšířit indikační kritéria léčby například o pacienty, kteří mají nemocnou kostní dřeň. „Očekáváme, že kombinace kmenových buněk a mikročástic z biomateriálu zvýší účinnost léčby,“ poznamenala Hrůzová.

Syndromem diabetické nohy trpí v České republice přes 40 tisíc pacientů. „S narůstajícím výskytem diabetu a stárnutím populace očekáváme, že výskyt onemocnění výrazně poroste,“ sdělil náměstek ředitele pro vědu a výzkum Fakultní nemocnice Ostrava Václav Procházka, který je za českou stranu hlavním odborným řešitelem projektu spolupráce s Izraelem. Projekt potrvá do roku 2017 a jeho úkolem je prokázat bezpečnost a účinnost kmenových buněk z tukové tkáně při léčbě syndromu diabetické nohy.

cukrovka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.