Praha začne potírat
řidiče starých aut

Praha začne potírat
řidiče starých aut

15. 7. 2014

Praha schválila takzvané nízkoemisní zóny pro motoristy. Budou sahat zhruba od Holešovic na severu po Braník na jihu a od Malé Strany a Smíchova na západě až do Strašnic. Zároveň bude platit takzvaná norma euro 3, což znamená, že do zóny budou moci jen auta vyrobená zhruba po roce 2001. Zóny začnou platit od 1. ledna 2016.

Emisní limit euro 3 radní zvolili kvůli tomu, že lidé budou mít více času na obměnu vozového parku. Při "trojce" nebude smět do zóny několik desítek tisíc aut – přesný počet nelze i vzhledem k počtu možných udělených výjimek vyčíslit. Po dvou letech od uvedení zón do provozu však do nich budou moci pouze vozy splňující kategorii euro 4, to znamená auta vyrobená po roce 2006.

Výjimku na vjezd do zóny dostanou rezidenti, vozy MHD a historické vozy. Zákaz nebude platit ani pro auta Armády ČR, záchranky a hasiče. Magistrát bude vydávat i individuální výjimky.

Zřízení zón si vyžádá umístění 193 dopravních značek.

Ovzduší v hlavním městě automobilová doprava významně ničí. Podle údajů emisní inventury z roku 2011 zpracované Českým hydrometeorologickým ústavem byl v Praze podíl silniční dopravy na emisích oxidů dusíku 68 procent, na emisích benzenu 63 procent a na emisích benzopyrenu 71 procent. Podíl silniční dopravy na emisích prachových látek PM10 činil 95 procent.

auta ekologie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.