Malíř Alfons Mucha,
symbol pařížské secese

Malíř Alfons Mucha,
symbol pařížské secese

14. 7. 2014

Byl fenoménem světového výtvarného umění a symbolem pařížské secese. Kromě nádherných secesních ornamentů jej proslavil i velkolepý cyklus monumentálních obrazů Slovanská epopej. Malíř Alfons Mucha zemřel přesně před 75 lety – 14. července 1939.

Mucha se narodil 24. července 1860 v jihomoravských Ivančicích. Chtěl studovat na výtvarné akademii v Praze, ale nepřijali jej. Živil se pak nějaký čas malováním kulis ve Vídni. Proslavil se až v 90. letech 19. století při pobytu ve Francii. Tam na sebe poprvé výrazně upozornil plakátem Gismondy (1894) zhotoveným pro herečku Sarah Bernhardtovou, pro niž poté navrhoval divadelní kostýmy i jevištní dekorace. V uměleckém prostředí Paříže se na sklonku 19. století stal zakladatelem secesního uměleckého plakátu a propagátorem stylu Art nouveau, nazývaného i "Le style Mucha". Vynikl především v grafice, ale jeho tvorba zahrnuje i návrhy interiérů, nádobí a šperků.

Od roku 1904 pobýval střídavě v Paříži a USA. V roce 1910 se vrátil do Čech. Zde se proslavil zejména svým cyklem 20 obrazů na motivy dějin slovanských národů s názvem Slovanská epopej (1910-1928). Je také autorem jedné z prvních československých známek. Podle jeho návrhu byla zhotovena jedna z vitráží v katedrále svatého Víta (1931) v Praze, podílel se i na výzdobě jednoho ze sálů pražského Obecního domu. Mucha zemřel v Praze 14. července 1939 po výslechu gestapem na zápal plic.

výtvarníci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.