Milovníci borůvek
musí do Borovan

Milovníci borůvek
musí do Borovan

8. 7. 2014

V Borovanech na Českobudějovicku vrcholí přípravy na víkendové Borůvkobraní. Pro návštěvníky tam tradičně chystají borůvkový a řemeslný jarmark, borůvkové a staročeské občerstvení. Na desátém ročníku si budou moci nakoupit nejen borůvky, džemy, lívance, koláče, kremrole, domácí likér, pivo a borůvkové portské víno, ale také borůvkovou paštiku či maso na borůvkách. Loni na vyhlášenou gastroakci na úpatí Novohradských hor přijelo kolem 15 tisíc lidí.

"Novinkou letošního ročníku je sobotní soutěž kuchařských týmů ve vaření borůvkových kynutých knedlíků, kdy porotce tvoří návštěvníci, kteří mají možnost knedlíky zúčastněných týmů ochutnat a ohodnotit. Soutěž připravuje a bude moderovat známý jihočeský kuchař Petr Stupka," upozornila hlavní organizátorka Alena Seberová.

Druhým rokem je v provozu ukázková borůvková zahrada s několika odrůdami zahradních borůvek, kde zahradník zahrádkářům poradí, jak je pěstovat. Sazenice budou k dispozici.

Na Borůvkobraní návštěvníci nemusí jen jíst, mohou načerpat inspiraci pro svou kuchyni, zahradu i dekoraci bytu. O léčivých účincích lesních bobulí se dozví v Borůvkové lékárně. Připraven je kurz borůvkové batiky, malování na trička, tvoření borůvkových náušnic či skleněných korálků v prostorách parku. Děti mají na programu pohádky, soutěže i hry.

Sobotní den je věnovaný folklóru a lidové kuchyni. V neděli se vystřídají nejrůznější žánry zaměřené na všechny věkové kategorie, ukončí ji večerní koncert romské kapely Gipsy Suno. Chybět nebude tradiční cyklistický okruh a Borůvkové menu v místních restauracích.

Základní vstupné na oba víkendové dny je sto korun. Deset procent z výtěžku půjde ve prospěch neziskových organizací na pomoc handicapovaným.

gastronomie hobby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...