Krásný hudební zážitek
pro všechny generace

Krásný hudební zážitek
pro všechny generace

2. 7. 2014

Jestliže se říká, že hudba nezná hranic, pak to dozajista občas platí i o hranicích věkových. Pěvecký a varhanní koncert v kostele Sv. Jana Křtitele Na Prádle na pražském Újezdě v sobotu 28. 6. toho byl neklamným důkazem. Sešli se zde nejen mladší i starší návštěvníci, ale především 3 účinkující umělkyně zastupovaly 3 generace.

Bravurně hrající varhanice Dagmar Doubková, nejmladší z nich, je nedávná absolventka brněnské JAMU, v civilu pak učitelka hry na klavír v hudební škole. Mezzosopranistka Lenka Šmídová, majitelka sytě zabarveného hlasu, je ředitelkou hudební školičky pro děti a zpívat se údajně učila pouze soukromě. Myslím však, že největší obdiv si zasloužila nejstarší účinkující, troufnu si říct seniorka přes 70, paní Hana Řípová, se svým krásným lyrickým sopránem, který jakoby zůstal nedotčen věkem. A to je dáma, která pracovala léta na Správě sociálního zabezpečení a zpěv byl a zůstává pouze jejím koníčkem. Všechny tři umělkyně se dle informace znají a příležitostně spolu vystupují už delší dobu.

V pořadu zazněla vážná hudba, mimo jiné některé známé Dvořákovy "Biblické písně" nebo varhanní skladby a árie našich i cizích, převážně barokních skladatelů.

Kostel Na prádle patří Československé církvi husitské a myslím, že si mezi kostely získal oblibu svou civilností, k níž přispívají i oblíbené večery hudby a poezie, které přitahují také mladou generaci.

Pro ty, kteří by se náhodou vydali v sobotu 12. 7. na výlet na zámek Nižbor poblíže Berouna, je určen koncert jmenovaných umělkyň, tentokrát s doprovodem klavíru. A s těmi, kteří se tam nedostanou, třeba na shledanou někdy příště v kostele na Újezdě.
   

hudba
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.