Padesátiny „embéčka“
v technickém muzeu

Padesátiny „embéčka“
v technickém muzeu

26. 6. 2014

V expozici dějin dopravy Národního technického muzea v Praze byla návštěvníkům zpřístupněna výstavka připomínající padesát let od zahájení výroby automobilu Škoda 1000 MB.

„Zatímco v první polovině 60. let mohla většina československých občanů o vlastnictví automobilu jen snít, koncem 80. let již byl nový či ojetý automobil běžným vybavením většiny domácností. Nejčastěji šlo o osobní vůz Škoda s motorem vzadu, kterých se v letech 1964 až 1990 vyrobilo přes 3,5 milionu. Nebyly dokonalé, ale splnily významnou historickou úlohu – motorizovaly zemi,“ uvedla Jana Dobisíková z oddělení prezentace.

Na začátku této cesty byl osobní automobil, kterému Češi říkali "embéčko" a Slováci "embačka", jehož oficiální typové označení bylo Škoda 1000 MB.

Na výstavě jsou prezentována čtyři auta, z nichž tři zapůjčilo mladoboleslavské Škoda muzeum. Jedná se o vůz Škoda 1000 MB z roku 1966, vzácné dvoudveřové provedení Škoda 1100 MBX z roku 1969 a unikátní prototyp s karoserií kombi z roku 1963. Ty doplňuje závodní vůz Škoda formule 3 z roku 1965 ze sbírek NTM, jehož motor vycházel z motoru "embéčka".

Výstava bude návštěvníkům muzea přístupná do konce září.

auta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.