V Armádním muzeu začíná
výstava o 1. světové válce

V Armádním muzeu začíná
výstava o 1. světové válce

25. 6. 2014

První světovou válku z pohledu obyčejných vojáků Rakouska-Uherska i vítězných států a osudy několika z nich představí výstava nazvaná V zákopech První světové války. Připravil ji Vojenský historický ústav Praha při příležitosti 100. výročí od vypuknutí první světové války. Výstava se veřejnosti otevírá 25. června v Armádním muzeu Žižkov v Praze.

„Návštěvníkům budou představeny originální exponáty ze sbírek Vojenského historického ústavu, mezi nimi i takové, které byly dlouho uloženy v depozitářích,“ informoval mluvčí ústavu Andrej Halada. Historici chtějí poukázat na osudy několika vojáků jako na událost, která je navždy poznamenala. Expozice je součástí projektu Velká válka 1914 – 1918, na němž se podílí devět českých institucí.

Hlavním výstavním motivem je podle pořadatelů vlak, protože železnice provázela válečný konflikt po celou dobu. Odvážela vojáky na frontu a s ním se vraceli domů. Vlak byl spjat i s československými legiemi v Rusku. Přepravoval salónní vůz následníka trůnu Františka Ferdinanda v červnu 1914 do Sarajeva a válka skončila v Compiegne 11. listopadu 1918 také v železničním salónním voze.

Sbírky Vojenského historického ústavu otevřou svou největší dochovanou kolekci stejnokrojů a pobočních zbraní arcivévody Františka Ferdinanda d’Este. Na stylizované "pražské ulici" se návštěvník "setká" s tehdejší společností. Atmosféru doby mají umocnit dobové filmové a fotografické záběry. Expozice ukáže i poboční zbraně tehdejší mocenské elity, například bohatě zdobené šavle pro důstojníky pěchoty, námořnictva a jezdectva.

Zájemci se mohou těšit i na exponáty z depozitářů, jako například kanon z tanku Schneider, který vznikl původně jako obrněný pásový tahač. K vidění bude i britský vodou chlazený těžký kulomet Maxim-Nordenfelt. První světová válka umožnila poprvé vyniknout i letectvu, vystaven proto bude letoun Hansa-Brandenburg ze sbírek Národního technického muzea. Chybět nebudou ani klíčové artefakty chemické války.

1. světová válka muzeum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...