Pozor, končí platnost
většiny autolékárniček

Pozor, končí platnost
většiny autolékárniček

13. 6. 2014

Platnost autolékárniček vyprší letos zhruba 3,9 milionu automobilistů. Měli by si je včas vyměnit, při silniční kontrole jinak hrozí pokuta až 2000 korun. Obsah lékárničky je daný vyhláškou o povinné výbavě automobilů.

Autolékárnička musí obsahovat obvazy, trojcípý šátek, náplast hladkou i s polštářkem, škrticí obinadlo, plastovou roušku, pryžové rukavice a zahnuté nůžky. Pokutu může řidič dostat, i když prošla použitelnost jen některých částí lékárničky.

Při nákupu nové se řidiči mohou řídit doporučením záchranářů z Olomouckého kraje. Testovali 11 typů dostupných autolékárniček, všechny podle nich dostály vyhlášce. Přesto pro použitelnost ve vypjaté situaci dopravní nehody a poskytnutí první pomoci byly některé méně vhodné. "Důležité je, aby lékárnička byla použitelná jednoduše a účelně v terénu ve stresové situaci," shrnul vedoucí vzdělávacího a výcvikového střediska a zdravotnický záchranář olomoucké záchranky Petr Matouch.

Příliš pružný obvaz použitý pro zástavu krvácení může způsobit zraněnému další trauma, málo savé polštářkové náplasti nepomohou zastavit krvácení a slepené či malé rukavice zachránce na ruce nedostane. "Po nákupu radíme lékárničku rozbalit a seznámit se s jejím obsahem, nevozit ji v autě zalisovanou ještě ve fólii z obchodu," řekl Matouch.

Zásadní podle něj je, aby si člověk zkontroloval kvalitu rukavic, které pro svoji bezpečnost při poskytování první pomoci bude potřebovat. Důležitá je i kvalita nůžek, aby s nimi bylo možno například při vyprošťování raněného z auta přestřihnout bezpečnostní pásy.

auta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.