Seniorky zpříjemní pobyt
dětem v nemocnicích

Seniorky zpříjemní pobyt
dětem v nemocnicích

12. 6. 2014

V krajské nemocnici v Krnově na Bruntálsku začíná v pondělí projekt nazvaný Počteníčko s babičkou. Dvanáct seniorek se v nemocnici bude každý den snažit zpříjemnit pobyt dětem, které jsou hospitalizovány na dětském oddělení. Nemocným dětem budou číst pohádky a příběhy hlavně českých autorů, povídat si s nimi a hrát. Projekt by se postupně měl rozšířit i do dalších krajských nemocnic.

"Vidím tu hodnotu nebo prospěšnost v tom, že se jedná o takový mezigenerační projekt, jak ve vztahu k dětem, tak i k těm seniorkám, které jsou většinou bývalé učitelky. Jedná se o aktivitu, která je v ten den motivuje. Zároveň je na tom projektu dobré, že to probíhá každý den," uvedl hejtmanův náměstek Jiří Martinek.

Na dětském oddělení v Krnově se do Počteníčka zapojí seniorky, které mají bohaté zkušenosti a dlouholetou praxi s dětmi. "Věřím, že pro některé děti bude kontakt s babičkami na oddělení něčím novým, na co třeba z rodin nejsou ani zvyklé. V každém případě to bude úleva jak pro děti, tak pro rodiče, kteří je na oddělení doprovázejí, budou si tak moci na chvíli v klidu odpočinout," řekl ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec.

Pilotní projekt Počteníčka s babičkou začal v listopadu 2012 a pokračoval i v loňském roce v Městské nemocnici Ostrava, kde se setkal s velkým ohlasem. Do projektu se tam zapojila například i Milada Malá. "Pro mě je Počteníčko radost a potěšení. Celý život jsem učila a co jsem v důchodu, tak mi chybí škola a děti. Když byli vnuci menší, tak jsem se starala o ně. Teď jsou ale dospělí, tak jsem moc ráda, že je Počteníčko," dodala Malá.

Do Počteníčka s babičkou by se ještě letos ve všech krajských nemocnicích mělo zapojit kolem 80 seniorek.

pohádky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.