Dilema: kufr do letadla.
Skořepinový, či z textilie?

Dilema: kufr do letadla.
Skořepinový, či z textilie?

4. 6. 2014

Aby bylo jasno hned od začátku – řeč je o velkých zavazadlech určených do carga, tedy nákladového prostoru letadla. Nikoli o těch příručních, která si cestující mohou vzít na palubu.

Při výběru kufru máte v zásadě dvě hlavní možnosti: pevný skořepinový z plastu, nebo z tvrzené textilie či kůže. Každý má svá pro a proti. Tady jsou.

Z praktického hlediska dává řada lidí přednost při koupi cestovního zavazadla textilním kufrům proti plastovým. Textilní jsou lehčí a dají se „nafouknout“. Nejsou však vhodné na převoz křehkých věcí. V tomto ohledu jsou praktičtější plastová zavazadla, která rovněž poskytují i větší bezpečnost proti neoprávněnému otevření cizí osobou, protože jsou většinou vybaveny dvojím zámkem: na klíč a na číselný kódovací zámek. Dávají také svému majiteli i pocit větší solidnosti.

Přesto spíše doporučujeme zavazadla z měkkého materiálu. Hlavním důvodem však není nižší cena (výrobky z textilií se pohybují zhruba na šedesáti procentech skořepinových). Plastový kufr totiž může při nešetrném zacházení během překládky zavazadel snadno prasknout. Zejména při cestách do arabských zemí to nebývá výjimkou. Kromě prekérní situace pak budete muset řešit i komplikovanou reklamaci u letecké společnosti. Ideálním zavazadlem do carga je tedy kufr z tvrzené textilie, kterému příliš nevyčnívají kolečka mimo konstrukci, aby se nedala snadno urazit.

Luxusním zavazadlem jsou kufry z pravé kůže, které jsou prakticky nezničitelné. Tomu však odpovídá i cena, jež může vyšplhat až k deseti tisícům korunám. Kvalitní skořepinu pak pořídíte za méně než polovinu, kufr z textilie kolem třech tisíc. Nakupujte nejlépe ve specializovaných prodejnách, rozhodně ne na tržišti a mějte se na pozoru i v hypermarketu.

Před odbavením se v každém případě vyplatí nechat zavazadlo zabalit do igelitové fólie, která poskytuje další ochranu. Službu poskytuje většina letišť a její cena se zhruba pohybuje od dvou do pěti euro. A nezapomeňte, že vaše zavazadlo by nemělo být těžší než dvacet kilogramů. Za každé kilo navíc jste povinni při odbavení zaplatit poplatek, a to ve výši, který stanovuje příslušný dopravce.

 

Výhody kufrů z měkkých materiálů
+ nemohou prasknout
+ mají nižší hmotnost
+ lze zvětšit jejich objem povolením zipů

Výhody skořepinových kufrů
+ jsou vyrobeny s pevného plastu
+ jsou ideální pro převoz křehkých věcí
+ jsou lépe chráněny před krádeží

kufr
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.