Češi začínají přicházet na chuť
elektronickým čtečkám knih

Češi začínají přicházet na chuť
elektronickým čtečkám knih

17. 5. 2012

Lidé v Česku začínají čím dál častěji číst knihy v elektronické podobě. Prodejci čteček takzvaných e-knih očekávají, že jejich odbyt se v letošním roce zvýší o dvě třetiny až o 100 procent. Poptávce pomáhá pokles cen i rozšiřující se nabídka titulů. Loni se počet prodaných zařízení zdvojnásobil.

Nejlépe se v Česku prodávají čtečky od americké společnosti Amazon, která mají na trhu zhruba třetinový podíl. Nejprodávanější model Amazon Kindle 4 WiFi zaujímá přibližně 17 procent trhu. Za Amazonem následují značky Pocket Book se čtvrtinou trhu a Prestigio s podílem sedm procent. Od loňska je k dostání jen pro Česko navržené zařízení eReading, které se ovšem vyrábí v Číně.

„Průměrná cena čteček oproti dubnu 2011 klesla o 35 procent na 3225 korun,“ uvedl Kamil Demuth z internetového srovnávače Heureka.cz. Ještě na začátku loňského roku se přitom ceny pohybovaly nad hranicí 5000 Kč. V současnosti je na trhu téměř 90 různých typů čteček.

V nabídce tuzemských elektronických knihkupectví je v současnosti zhruba 3000 knižních titulů. Celkově v loňském roce patřilo e-knihám jen 0,03 procenta českého knižního trhu, letos by to podle odborníků mělo být 0,5 procenta. Jeden ze čtyř hlavních českých prodejců e-knih, společnost Palmknihy, loni během prvních čtyř měsíců prodal 1000 kusů, letos za stejné období 9000 kusů e-knih. Ve stejném čase si ale lidé letos skoro milion knih volně přístupných na serveru této firmy stáhli.

eknihy elektronika knihy technika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.