Také chléb má své dny

Také chléb má své dny

3. 6. 2014

Kdo jiný by si zasloužil oslavovat své dny víc než tradiční CHLÉB. Voňavý, do křupava upečený již po dvacáté zazáří na tradičních Dnech chleba, které se konají 5. června v Pardubicích na výstavišti Ideon.

Chléb nás provází od počátků lidstva, kdy Homo Sapiens přešel od lovu a sběru k zemědělství. Byl stravou chudých i bohatých, byl posvátný a uctívaný. Už G. J. Caesar získával oblibu u svých poddaných rozdáváním chleba a výrok „Chléb a hry“ platí u mnoha politiků dodnes. Chléb žije a neztrácí nic na své výjimečnosti.

Pekaři museli být poctiví

Pekařské řemeslo vzkvétalo, již kolem 11. století se pekaři sdružovali do cechů, postupně se z nich stávali vážení občané. O to víc se muselo dohlížet na kvalitu jejich výrobků. Kdo pekl nepoctivě, ten dostával pokuty a nakonec mu byla na rok pozastavena živnost. Nejhorším trestem byla klec nebo koš. Nepoctivý pekař byl postaven na Karlově mostě do koše a musel tak stát čelem k procházejícím lidem. Někdy byl pro výstrahu spuštěn do vody.

Ani v pekařství pokrok nezastavíš

Největší změny nastaly v 19. století s příchodem strojové výroby. Vznikaly velké pekárny, klasická ruční práce ustupovala do pozadí. Ale až 20. století upeklo změny zásadní: vznik obrovského množství pekáren – znárodňování – zánik menších pekáren – vznik průmyslových kombinátů – koncentrace výroby – privatizace – obnovení malých pekáren - renesance ruční výroby. A 21. století? Obrovské rozšíření pekařského sortimentu, o kterém se starým Římanům ani nezdálo.

Sen o chlebu

Jak by asi takový sen vypadal? Patrně několikakilometrový šál upletený ze všech druhů chleba na našem trhu. K tomu se používají nejrůznější druhy mouky: pšeničná a žitná, grahamová, špaldová, ječná, pohanková, sójová, prosná, kukuřičná, sladová, rýžová, bramborová, amarantová atd. Pan Jedlička z kolínské továrny Chocoland, která pekařům dodává sójovou mouku, uvádí: „Kombinování sójové mouky s moukou pšeničnou nebo žitnou má své výhody. Přídavek sójové mouky zlepšuje výsledný vzhled pečiva, které je nejen zdravější, ale i nadýchanější a jemnější, což přispívá nejen k lepší kvalitě výsledného výrobku, ale také ke kratší době pečení. A pokud trpí lidé celiakií, nesnášenlivostí lepku, je pečení výhradně ze sójové mouky řešením, které může zachránit zdraví. Na rozdíl od běžné mouky totiž neobsahuje lepek.“

Tradiční svátky chleba vyvrcholí dne 5. června národní soutěží „Chléb roku 2014“. Ale ať vyhraje chléb pšeničný, žitný nebo sójový, to nejdůležitější zůstává – chleba žije a tradiční pekařské řemeslo s ním. Je dobře, že CHLEBA má své dny a má se stále čím chlubit.

pečivo potraviny
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%