Bojovat proti alergiím
lze i vzorným úklidem

Bojovat proti alergiím
lze i vzorným úklidem

23. 5. 2014

Bojovat proti alergiím se dá nejen léky, ale také důkladným úklidem, včetně vysávání koberců a matrací. Život alergikům usnadňuje i řada dalších opatření, například časté praní prostěradla. V Česku je 2,5 milionu alergiků, hlavně na pyl a roztoče. Za posledních třicet let se počty pacientů zdvojnásobily.

Ohroženi jsou zejména lidé, kteří tráví většinu času v interiéru, proto se u nich ve stále větší míře objevuje citlivost na alergeny z domácího prostředí. "Roztoči nás trápí mnohem více než pyly, a pokud má někdo v rodině psa nebo kočku, často se přidružuje i alergická vazba na živočišné alergeny," řekla primářka Ústavu klinické imunologie a alergologie královéhradecké fakultní nemocnice Irena Krčmová.

Alergeny interiéru jsou podle ní pro člověka nebezpečnější. Zatímco alergeny pylu se zachytí v horních cestách dýchacích, alergeny roztočů jsou menší a klesají hlouběji do plic, roste tak riziko rozvoje astmatu. Nejčastějším příznakem alergie na roztoče jsou dušnost, kýchání, obtížné dýchání, trvalá rýma a kašel. Léky uleví, a pokud se roztoči z prostředí pravidelně odstraňují, dávky léků se mohou snížit.

Kritické místo: postel

Prvopočátek alergie na roztoče je v matracích a péřových dekách, kde se jim daří nejlépe. Roztoč je drobný členovec příbuzný klíšťatům, třetinu milimetru dlouhý, pouhým okem neviditelný. V postelích je pro něj vhodná teplota, vlhkost i dostatek obživy. Živí se malými kousky kůže, lupů a vlasů, které se zachytí v matracích a lůžkovinách. Žije dva až čtyři měsíce, za tu dobu vytvoří dvěstěkrát více odpadu, než váží. Po uschnutí víří výkaly jako nepatrné částice vzduchem. V jednom gramu prachu z matrace je až 15 tisíc roztočů.

"Právě na tyto oblasti je potřeba se při úklidu zaměřit. Vysavače by měly být vybaveny HEPA filtrem, protože vysavače bez filtru hrnou alergeny zpět do prostředí. A pokud je z tkaniny HEPA filtru zhotoven sběrný sáček, je ochrana proti kontaktu s alergeny mnohonásobně vyšší," shrnula lékařka.

 

Rady pro ochranu před roztoči
* matrace mějte ve snímatelném nepropustném obalu
* kupte povlečení z látky, která se pere alespoň při 60 stupních Celsia
* prostěradlo perte každých 14 dní
* věnujte úklidu dostatečnou pozornost
* vysávejte nejméně jednou až dvakrát týdně
* po ránu vyvětrejte postel, nezastýlejte hned
* omezte v bytě koberce, čalouněný nábytek, závěsy
* často větrejte

alergie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.